L'escut de Felip V, situat al centre de la façana del Parlament.
L'escut de Felip V, situat al centre de la façana del Parlament (Foto: ACN)
Barcelona

El Parlament restituirà les quatre barres a la façana tapant l'escut de Felip V

El Parlament de Catalunya restituirà l'escut de Catalunya a la façana del palau del parc de la Ciutadella, coincidint amb l'Onze de Setembre. En el marc dels actes de la Diada i de la commemoració del 80è aniversari de la inauguració del Parlament, la cambra catalana cobrirà la part central de l'escut d'armes de Felip V amb les quatre barres de l'escut institucional. Aquest cobriment només afectarà l'escut borbònic i no els lleons, ni la corona ni els altres elements ornamentals que l'envolten.

RedaccióActualitzat
L'escut d'armes de Felip V no era originàriament a la façana del palau, sinó en una de les portes d'accés a la Ciutadella, la fortalesa en forma d'estrella de deu puntes que va fer construir el rei espanyol després de la Guerra de Successió. La victòria borbonica va comportar una duríssima repressió anticatalana, amb la promulgació del Decret de Nova Planta, que liquidava les institucions polítiques i administratives de Catalunya. Quan l'any 1869 es va enderrocar la muralla, l'escut es va traslladar a la façana de l'edifici.

L'any 1931, l'Ajuntament de Barcelona va cedir el palau perquè fos la seu del nou Parlament català. Durant les obres d'adaptació, coordinades per l'aleshores conseller de Governació, Josep Tarradellas, es va cobrir l'escut per col·locar-hi el de Catalunya. Les primeres eleccions al Parlament, guanyades per l'ERC de Francesc Macià, va tinir lloc el 20 de novembre de 1932 i el 6 de desembre es va fer la sessió constitutiva de la cambra.

El 26 de gener de 1939, amb l'entrada de les tropes del general Franco a Barcelona, l'edifici de la Ciutadella va tornar a esdevenir una caserna militar, fins que l'any 1945 s'hi va instal·lar el Museu d'Art Modern. Durant el franquisme es va clausurar el saló de sessions i s'hi va prohibir l'entrada i també es va eliminar l'escut de Catalunya de la façana.
Anar al contingut