El portaveu al Congrés del PNB, Josu Erkoreka
El portaveu al Congrés del PNB, Josu Erkoreka
Madrid

Erkoreka: "La pau no és irreversible, hem de continuar treballant-la"

El segon dia del debat d'investidura l'ha començat el portaveu al Congrés del PNB. Josu Erkoreka ha començat el seu discurs dient al futur president espanyol que arran de la majoria absoluta obtinguda als comicis del 20 de novembre farà i desfarà com vulgui. Però ha advertit que no governi amb la prepotència pròpia de la majoria absoluta guanyant totes les votacions al Congrés. Per això, l'ha emplaçat a legitimar el seu govern dia a dia amb un exercici del poder legislatiu i governant, si més no, amb una xarxa d'aliances que permeti fer unes polítiques més representatives que la majoria absoluta no pot garantir per si sola i necessàries per sortir de la crisi. Erkoreka també ha demanat a Rajoy que posi la majoria al servei de la societat.

RedaccióActualitzat
El PNB ha acusat que parlar ara d'economia és parlar d'Europa i, en especial, d'Angela Merkel i Nicolas Sarkozy, que "han segrestat, lligat i emmordassat l'Europa que coneixíem", i ha denunciat l'obsessió amb la disciplina pressupostària de Rajoy que comporta retallades dràstiques del dèficit, però que no permeten garantir el creixement. Erkoreka ha dit, en la mateixa línia, que a l'Europa de Merkel només li interessa les retallades, i "a nosaltres ens interessa el creixement". En aquest sentit, ha denunciat que les polítiques del nou executiu aniran en la línia europea de retallades i ajustos i són ambigües pel que fa a les mesures destímul de l'economia.

Erkoreka ha assegurat que els resultats electorals han tornat a evidenciar la diversitat a l'Estat i ha recordat que el PP no va guanyar en dues comunitats autònomes, Catalunya i el País Basc, on va quedar en tercera i quarta posició respectivament. I en aquesta línia ha denunciat que Rajoy ofereix "plantejaments expansius amb una greu potencialitat vulneradora de les competències autonòmiques".

El PNB ha destacat que ara, després de la fi de la violència d'ETA, s'obre un període de transició que passi de la violència a la democràcia. Per això, ha dit Erkoreka, caldrà obrir un diàleg i treballar complicitats i consensos amb tothom, i no gestionar-ho des d'una majoria absoluta. Erkoreka ha recordat que, en aquest sentit, "la pau no és irreversible, hem de continuar treballant-la", i ha afegit que "cal construir des del màxim consens una pau duradora i irreversible", que serà "un pas que no té marxa enrere". A més, considera: "Cal que desapareguin totes les excepcions d'amenaces i intimidacions i donar prioritat al reconeixement de les víctimes." El portaveu nacionalista ha acusat també Rajoy d'haver-se oblidat completament de la "l·lusió" que hi ha a Euskadi pel nou escenari de pau. "El futur president no pot fer veure que no veu aquesta oportunitat històrica", ha afirmat.

Per això, Erkoreka ha reclamat a Rajoy que s'impliqui a fons per avançar en el procés de pau al País Basc i promogui una reforma de la política penitenciària que sigui "més oberta, dinàmica i flexible". Això sí, li ha demanat que adopti riscos, compromisos amb generositat i sentit d'Estat, i ha ofert tractar aquesta qüestió "amb prudència" i lluny del debat públic i mediàtic

El portaveu del PNB també ha demanat a Mariano Rajoy algun argument per poder, com a mínim, abstenir-se en la votació d'investidura.
Anar al contingut