El president de Síria, Bashar al-Assad, en una imatge d'arxiu
El president de Síria, Bashar al-Assad, en una imatge d'arxiu
Damasc

El règim sirià autoritza el multipartidisme mentre intensifica la repressió a opositors

El president de Síria, Bashar al-Assad, ha promulgat un decret que permet el multipartidisme al mateix temps que ha intensificat la repressió contra els opositors a Hama. Al-Assad ha fet aquest gest després de la condemna de l'ús de la violència contra civils aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU aquest dimecres al vespre.

Actualitzat
El president sirià, Bashar al-Assad, ha promulgat un decret presidencial que autoritza la creació de partits polítics a més del governamental Baas, que és al poder des del 1963, segons informa l'agència oficial síria Sana. Ja a finals de juliol el govern de Damasc havia presentat un projecte de llei per permetre el bipartidisme, però amb el decret d'aquest dijous, el projecte no ha de passar pel Parlament.

Amb aquest decret, una de les principals reivindicacions dels manifestants que s'oposen a Al-Assad, el règim sirià intenta aturar les protestes dels opositors i fa un gest de cara a la comunitat internacional després que el Consell de Seguretat de l'ONU aprovés aquest dimecres al vespre una declaració presidencial de condemna de la violació de drets humans i la violència del règim sirià contra civils. La declaració, de la qual es va desmarcar el Líban, té menys valor que una resolució, i a més, ni imposa sancions ni demana una investigació internacional dels crims.

Però mentre autoritza el multipartidisme, Bashar Al-Assad continua la repressió dels opositors. Els bombardejos i els trets s'intensifiquen a Hama, ciutat símbol de les protestes contra el règim. Només aquest dimecres van morir 30 persones, segons testimonis, i un centenar ho van fer el cap de setmana quan el règim sirià va encetar l'ofensiva contra aquesta i altres ciutats on l'oposició té força. Hama ja havia estat blanc de les ires del règim el 1982, quan el pare de Bashar Al-Assad va massacrar-la amb milers de morts.

A Hama, la situació és crítica: s'ha tallat l'aigua, l'electricitat i les comunicacions. El menjar i els medicaments escassegen en una ciutat on no es permet que els mitjans entrin per explicar el que passa.

Anar al contingut