Barcelona

Les taxes universitàries es disparen fins a 100 euros més per curs

Les taxes universitàries pujaran a Catalunya el màxim permès pel Ministeri d'Educació espanyol. Segons ha pogut saber TV3, l'augment serà el més alt dels últims anys i suposarà fins a 100 euros més per curs depenent de les carreres. El govern ho justifica assegurant que d'alguna manera s'ha de suplir la retallada de recursos per poder mantenir el mateix nivell a la universitat pública catalana. Una altra novetat de cara a l'any que ve és que la Generalitat crearà beques pròpies per primera vegada.

Actualitzat
Les matrícules per al curs universitari vinent s'apujaran un 7,6%, és a dir, el màxim de la forquilla autoritzada pel govern espanyol, que és de l'IPC interanual més quatre punts. Aquesta és la proposta del Departament d'Economia i Coneixement, que amb tota probabilitat serà aprovada pel govern de la Generalitat a principis de juliol.

Traduït en diners, l'augment suposa entre un euro i un euro amb setanta cèntims més per crèdit, segons el tipus de grau. Tenint en compte que un curs complet, equival a 60 crèdits, la pujada total serà d'entre 64 i 100 euros més per curs. Si en un grau de tipus A, com ara Dret, Educació, Economia o la majoria dels d'Humanitats, considerats menys experimentals, un curs complet costava l'any passat 845,40 euros, ara en valdrà gairebé 910 (909,65); l'augment total serà de 64,25 euros.

En canvi, el curs d'un grau de tipus B, com ara Arquitectura, les enginyeries, la majoria de Ciències o Comunicació, passarà de 1.196,40 a 1.287,33; l'augment és de gairebé 91 euros. (90,93 euros). I, finalment, els graus de tipus C, els més experimentals, com ara Veterinària, Infermeria o Medicina, que costaven 1.322,49 euros el curs complet, ara en valdran gairebé 1.423. (1.422,90); en total, 100,5 euros més.

Beques de la Generalitat


Aquest augment, el més important dels últims anys, arribarà acompanyat, per primer cop, d'una oferta pública de beques de la Generalitat. Concretament, el 25% del que es recapti es destinarà a pagar una part de les matrícules dels estudiants amb rendes més baixes.

Pel que fa als repetidors, s'ha decidit que les segones matrícules no pujaran de preu i que l'augment s'aplicarà partir de les terceres, que augmenten un 60%. Els màsters oficials pujaran igual que l'IPC, és a dir, un 3,6%.

La suma de tots els increments podrien significar uns ingressos d'uns 20 milions d'euros més per a les universitats catalanes, una xifra que ajudaria a equilibrar-ne els pressupostos, reduïts després de la retallada pressupostària, que s'ha concretat en una disminució de 143 milions d'euros respecte a la quantitat rebuda l'any passat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut