L'actual president de l'UCI, el britànic Brian Cookson (REUTERS)
Ciclisme

Un informe independent revela que els dirigents de l'UCI van donar un tracte de favor a Lance Armstrong

Segons l'estudi fet públic per la Comissió Independent per a la Reforma del Ciclisme (CIRC), membres destacats de la Federació Internacional van protegir els interessos de l'exciclista nord-americà

Actualitzat

L'informe encarregat per la Unió Ciclista Internacional (UCI) a una comissió independent, publicat aquest dilluns, revela la connivència durant anys entre els seus dirigents i el nord-americà Lance Armstrong, el que va posar en marxa un sistema de dopatge que encara continua en l'actualitat.  

L'estudi, elaborat per tres membres de l'anomenada Comissió Independent per a la Reforma del Ciclisme (CIRC) després de l'escàndol d'Armstrong, conclou que el texà va usar la seva influència amb els dirigents de l'UCI per tapar casos de dopatge. Al mateix temps, assenyala que el sistema emanat d'aquells anys, encara que amb modificacions, segueix estant en marxa i que el dopatge segueix sent habitual en el pilot.
  
L'informe indica que "molts aspectes han millorat" en la lluita contra el dopatge en el ciclisme, però assenyala que aquest sistema "es manté en el grup encara que de forma menys endèmica que en el passat". "Molts individus, equips i personal dels equips fan el possible per participar en un esport sense dopatge (...) però la cultura del dopatge continua existint en el ciclisme", indica.
  
Segons la CIRC, és un dopatge diferent, que permet un guany de rendiment d'entre el 3% i el 5%, davant el 10% i el 15% dels anys d'Armstrong. "El dopatge està estès, acceptat per una majoria dels participants", afirma la CIRC, que ha interrogat 174 persones, dirigents d'equips, directors, ciclistes en actiu i retirats, periodistes i patrocinadors, a més dels tres últims presidents de l'UCI (Brian Cookson, Pat McQuaid i Hein Verbruggen).
  
Aquest últim apareix com el cervell del sistema posat en marxa des de la seva arribada al capdavant de l'organització el 1991 i que va portar a amagar el mecanisme de dopatge posat en marxa per Armstrong per beneficiar-se de l'èxit mediàtic del nord-americà al seu país. McQuaid, el seu substitut, mai va poder abandonar el seu influx i va mantenir les mateixes pràctiques, assenyala l'informe.
  
La CIRC, però, no ha pogut establir la relació directa entre les donacions d'Armstrong a la lluita contra el dopatge i les ocultacions d'aquest, de manera que reconeix no tenir "cap prova de corrupció".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut