Barça

Per què els futbolistes es lesionen amb les seves seleccions?

El Barça ha vist com quatre dels seus jugadors han tingut lesions durant l'aturada per seleccions

Francesc LatorreActualitzat

Abans de l'aturada de seleccions només hi havia Sergi Roberto, amb petites molèsties al tendó d'Aquil·les. Ha estat marxar a jugar a fora i la infermeria del Barça s'ha omplert amb quatre jugadors més: Araujo, Kounde, Memphis i Frenkie de Jong. Un és mala sort, dos, casualitat... Quatre, alguna cosa passa.

Xavi Martos, preparador físic que ha treballat amb esportistes d'elit com Víctor Valdés o Carles Moyá, i que ara ho fa amb el pilot d'F1 Sergio "Checo" Pérez, explica els principals motius que causen les lesions quan es canvien els hàbits d'entrenament.

"Quan tu vas del teu equip a la selecció canvies la rutina d'entrenament, els exercicis de preescalfament, fins i tot canvies la gespa, que en el cas del Barça sempre intenta entrenar a la mateixa gespa... Tot això implica un risc de lesió. A la selecció, ja no es contempla amb tant detall la càrrega que pot portar el jugador del seu equip, els descansos que al Barça per exemple hagi pogut donar Xavi. En aquest cas, tota la feina feta queda desestabilitzada i aquella càrrega de treball és el que et pot fer lesionar. Com això no canviï d'alguna manera seguirà havent-hi lesions i serà absurd que preparis un jugador i se'l carreguin fora."

Tot i que és un problema molt difícil de resoldre, Martos creu que més intercanvi d'informació i més sensibilitat dels combinats nacionals a l'hora de planificar la feina dels seus jugadors aniria en benefici de la salut dels jugadors.

"Fixeu-vos que, de moment, no s'ha lesionat cap jugador dels que el Barça aporta a la selecció espanyola. Tots són d'altres països. Perquè estic segur que la comunicació entre l'equip de treball de Xavi i el de Luis Enrique és molt bona. Si hi hagués més comunicació, es podrien evitar situacions de risc."

El preparador físic català també creu que el canvi en el model de joc hi té molt a veure.

"Quan tu entrenes amb el Barça, estàs preparat per jugar a la manera que juga el Barça. Els teus músculs estan preparats per jugar d'aquella manera. Llavors et pots trobar que a la selecció del teu país el model i l'estil són diferents. Per posar un exemple, potser al teu club el teu entrenador et demana esprints de 50 metres, i a la selecció te'ls demanen més llargs. La manera de combinar i interactuar amb els companys a l'equip o a la selecció també implica un desgast diferent a nivell muscular i això t'exposa a una possible lesió."

Al Barça, el cas més greu és el d'Araujo. El central blaugrana ha estat aconsellat per diferents professionals mèdics i ha decidit passar pel quiròfan. L'uruguaià estarà entre dos i tres mesos de baixa.

"Estem parlant de l'adductor, que és un múscul que en un futbolista és bàsic. Crec que fa bé d'operar-se perquè si no pot quedar una seqüela i una seqüela mal curada a l'adductor tots els especialistes saben que és molt delicada."

L'allau de lesions arriba abans d'un mes d'octubre que marcarà el futur del Barça aquesta temporada: en l'horitzó, Inter de Milà i Reial Madrid.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut