Futbol internacional

La UEFA amenaça d'excloure el Reial Madrid, el Manchester City i el Chelsea de les semifinals de la Champions

L'anunci de la creació de la Superlliga ha sacsejat el futbol al vell continent i fins i tot el màxim organisme del futbol europeu no descarta excloure tres dels quatre semifinalistes de l'actual Lliga de Campions

Oriol VidalActualitzat

La UEFA ha amenaçat d'expulsar els clubs que participin en la Superlliga anunciada pels 12 equips europeus de futbol més importants. És una autèntica guerra entre els interessos dels principals clubs, entre ells el Barça i el Reial Madrid. Primers ministres i la Comissió Europea hi han intervingut. L'operació és de milers de milions d'euros i els clubs que cotitzen en borsa han vist aquest dilluns augmentar el seu valor, tan sols per l'anunci d'aquesta nova competició.

El futbol europeu està en guerra. L'aparició de dotze clubs de reconegut prestigi, entre els quals hi ha el Barça i el Madrid, que volen organitzar una competició continental alternativa ha desencadenat moviments que van més enllà del terreny esportiu. Interessos econòmics i polítics es barregen amb la trencadissa més gran del futbol continental dels últims 70 anys.

La pilota continuarà rodant, però el futbol ja no serà el mateix. La creació d'una Superlliga per part de dotze dels clubs més potents d'Europa (entre aquests, el Barça, el Madrid i l'Atlètic) ha desfermat la ira dels centres de poder futbolístics. La UEFA veu tocat de mort el seu nou projecte de Champions. Considera l'alternativa antiesportiva (amb clubs no sotmesos als mèrits esportius), fonamentada en l'afany econòmic i tot un atac frontal a les federacions i als clubs mitjans i petits. I hi ha respost amb amenaces en paraules del president de la UEFA, Aleksander Ceferin.

L'encara màxim organisme del futbol europeu va fort i fins i tot ha filtrat l'expulsió dels tres semifinalistes de la present edició de la Lliga de Campions que s'han adherit al projecte (el Madrid de Florentino, president de la Superlliga, i també el Manchester City i el Chelsea), fet que convertiria el París Saint-Germain (de moment, al marge) en campió.

Jesper Moller, membre del comitè executiu de la UEFA i director de la Federació Danesa de Futbol, ha estat taxatiu en unes declaracions a la cadena de televisió DR.

"És probable que els clubs de la Superlliga Reial Madrid, Manchester City i Chelsea siguin exclosos de les semifinals de la Lliga de Campions d'aquesta temporada. Els clubs han de marxar, i espero que això succeeixi divendres. Després hem de veure com acabar el torneig  (d'aquesta temporada). Hi ha una reunió extraordinària del comitè executiu de la UEFA divendres."

Joc de pressions al marge, l'embat dels autoproclamats fundadors de la Superlliga és tan ferm que ha causat la intervenció política. El govern espanyol, després d'establir contactes amb les parts, com el president del Barça, Joan Laporta, és contrari a la nova competició. L'encarregat d'explicar la posició de l'executiu espanyol ha estat el ministre de Cultura i Esport, José Manuel Uribes.

El conflicte d'interessos és clar i el debat acapara l'interès a tot el món. Segons un sondeig filtrat pels promotors de la Superlliga, el 66% dels seguidors de les cinc principals lligues hi està a favor. La guerra per l'opinió pública també ha començat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut