Ciclisme

Joao Almeida guanya a Boí Taüll, però el mallot de líder és per a Nairo Quintana

L'etapa reina no ha decebut, ha estat intensa i no s'ha decidit fins al darrer quilòmetre, on el ciclista portuguès ha estat el més ràpid

Josep CochActualitzat

La quarta etapa ha estat marcada per l'escapada de 7 ciclistes, on l'home més important de cara a la victòria final de la Volta era Marc Soler, a 33 segons del líder, Ben O'Connor. Els altres ciclistes que formaven part d'aquest escamot eren Juan Pedro López, Hugh Carthy, Bruno Armirail, Jesús Herrada i Mikel Bizkarra. Els primers a formar l'escapada Armirail, Herrada, Soler i López, després s'hi han afegir Carthy i Bizkarra. El ciclista vilanoví ha passat en primer lloc pel coll de Bòixols, la primera dificultat de les tres que havien d'afrontar en aquesta etapa reina.

Els ciclistes han disposat de gairebé tres minuts de marge, tot i que en els primers quilòmetres de la Creu de Perves aquesta diferència s'havia reduït fins al poc més de dos minuts. Marc Soler, en l'ascensió de Perves, ha començat a fer la goma, però sense queda clar si era una estratègia marcada per l'equip, l'UAE, on Juan Ayuso i Joao Almeida son candidats, també, a la victòria final. Després de conversar amb l'equip ha tornat al grup. Herrada, Soler i Armirail han creuat per aquest ordre el col de la Creu de Perves, tot seguit han hagut d'afrontar un descens prou perillós per l'estat del ferm de la carretera. Carthy és qui ha patit més en el descens i ha tingut problemes per poder mantenir el ritme dels seus companys d'escapada.

La diferència ha anat baixant fins al minut i 46 segons amb el AG2R-Citroën, l'equip del líder, prenent la responsabilitat per eixugar el marge que hi ha amb els escapats abans d'afrontar l'ascensió de Boí Taüll. I la seva feina s'ha notat, ja que a falta de 32 quilòmetres, prop del pont de Suert, havia minvat fins al minut i 17 segons. La presència d'un ciclista que pot optar a la general com és Marc Soler no ha permès que l'escapada fora més enllà. Soler, però, ha sumat tres segons de bonificació en l'esprint intermedi d'aquesta població.

La diferència ha baixat del minut després de passar pel Pont de Suert, el ritme del pilot ha estat molt ràpid en el descens de la Creu de Perves. Quan l'escapada estava ja condemnada Armirail i Donovan han fet un darrer esforç deixant l'escamot. A falta de menys de 20 quilòmetres de l'arribada, el gran grup ha atrapat cinc dels set protagonistes de l'escapada del dia -entre els que hi havia Marc Soler- mentre que el francès Armirail i el britànic Donovan continuaven escapats. Donovan, Armirail i el líder Ben O'Connor s'han repartit els segons de bonificació a l'esprint intermedi de Barruera.


L'ascensió a Boí Taüll

A l'arribada a Boí, Bruno Armirail ha fet un canvi de ritme i ha deixat Donovan, amb 13 quilòmetres d'ascensió per endavant al 6% de pendent mitjà. Una acceleració d'Èlie Gesbert. de l'Arkea, s'ha emportat a roda al líder de la Volta, O'Connor. Comença el ball dels favorits. Mentrestant, per darrera, Alejandro Valverde es despenjava del gran grup. George Benett, de l'UAE, ha pres la responsabilitat de tirar avall l'escapada del francès Bruno Armirail, amb qui ha contactat quan faltaven 9 quilòmetres per l'arribada. El neozelandès Bennet és 18è de la general a 19 segons del líder.

Per darrera l'Ineos amb Jonatan Castroviejo al capdavant, ha fet la feina perquè els dos fugats no agafessin gaire marge. Carlos Rodríguez -21 anys- i Juan Ayuso -19- ha provocat un canvi de ritme a menys de 4 km de la meta i han absorvit Bennet i Armirail cap al pilot. Richard Carapaz ha llençat un atac sec, contundent, i ha marxat en solitari sense que ningú hagi pogut respondre agafant uns metres d'avantatge. Sergio Higuita ha enllaçat amb l'equatorià, mentre que per darrera el grup s'ha esmicolat fins anomés nou unitats. A dos quilòmetres les nou unitats han integrat Carapaz i Higuita al grup de favorits, tot i que O'Connor a un quilómetre i mig de meta no ha pogut mantenir el ritme que han marcat el portuguès Almeida, carapz, Higuita i Quintana.

L'etapa s'ha decidit en el darrer quilòmetre com si fora una partida d'escacs. Almeida, Quintana i Higuita s'han jugat la victòria d'etapa.I ha estat Joao Almeida, el portuguès de l'UAE que s'ha imposat a l'esprint a Quintana i Higuita. El nou líder de la Volta és Nairo Quintana, empatat a temps amb el vencedor de la jornada, Joao Almeida i tercer Sergio Higuita a sis segons.

Aquest divendres, cinquena etapa, entre els municipis de la Pobla de Segur i Vilanova i la Geltrú, amb 206 quilòmetres de recorregut amb només un coll, el de Comiols en el quilòmetre 36.

 

ARXIVAT A:
La Volta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut