Mundial

Espanya pateix més del compte per derrotar l'Iran amb un gol de rebot de Diego Costa (0-1)

La selecció espanyola ha hagut de mastegar sorra per poder enderrocar el plantejament defensiu dels iranians gràcies a un solitari gol de rebot de Diego Costa i se situa líder del grup B amb quatre punts

Xavi TorresActualitzat

Espanya ha hagut de mastegar sorra per resoldre positivament el seu segon compromís mundialista. El plantejament defensiu de l'Iran, amb els 11 futbolistes permanentment per darrere de la pilota, ha complicat molt la feina dels jugadors de la selecció espanyola. Atacar sense espais és molt difícil i l'Iran ha format dues línies de sis i quatre homes en 20 metres, a prop de la frontal de l'àrea pròpia, que ha provocat nervis en jugadors tan delicats com Isco, Iniesta o Silva, que no han pogut desplegar el seu joc habitual.

Fernando Hierro ha obert Lucas Vázquez a la dreta i Jordi Alba a l'esquerra, per mirar de generar joc per fora, però la idea del seleccionador espanyol tampoc s'ha transformat en ocasions. En els primers 45 minuts, en què Espanya ha disposat del 76% de la possessió (366 passades contra 66), no ha xutat ni una vegada entre els tres pals de la porteria de Beiranvand. Sense ritme en la circulació de la pilota, els atacs han estat absolutament estèrils, amb Diego Costa ofegat entre els centrals i sense imaginació de la segona línia per trobar un carril lliure per on entrar. El xut més perillós l'ha fet David Silva, en temps d'afegit des de fora l'àrea, però el defensa Hosseini ha aconseguit refusar la pilota i forçar un córner. Poc més. L'Iran, és clar, tampoc res en atac. S'ha limitat a defensar-se, a allunyar el perill amb pilotades cap a ningú i a perdre tot el temps que ha pogut. Per exemple, entre els minuts 35 i 40, tres futbolistes –Safi, Beiranvand i Ramin- han fingit lesions per aturar el joc. Sorprenent 0 a 0 al decans.

A la segona part, Espanya ha sortit amb una marxa més i en sis minuts ha creat més ocasions que en tota la primera part. Busquets (49'), amb una gran parada del porter iranià, i Isco (51'), que ha xutat als núvols, han avisat. La selecció de Carlos Queiroz també ha tingut la seva, claríssima, en un servei de banda llarg de Safi que Ansarifardi (52') ha enviat a la xarxa exterior de la porteria de De Gea. Del possible 0 a 1 s'ha passat a l'1 a 0, un minut després. Iniesta ha posat una pilota interior a Diego Costa, el defensa Ramin ha mirat de refusar la pilota amb tan mala sort que el rebot a la cama del mateix Costa ha anat a parar a dins de la porteria de l'Iran. Tercer gol del davanter de l'Atlètic de Madrid en el Mundial. La diana espanyola ha fet perdre la vergonya als iranians, que han posat la por al cos als jugadors de Hierro quan, als 61 minuts, Ezatolahi ha enviat una pilota morta a l'interior de la porteria de De Gea. El gol, però, no ha pujat al marcador perquè l'àrbitre uruguaià Andrés Cunha ha assenyalat fora de joc en primera instància tot i que ha demanat l'ajuda del VAR que, finalment, ha confirmat la seva primera impressió.

En la darrera mitja hora, amb el partit obert i Espanya prudent pel marcador ajustat, només Sergio Ramos ha creat perill a la sortida d'un córner assajat (69'). Ramin, sobre la línia, ha evitat el gol davant Piqué. El jugador del Barça, per cert, ha jugat el seu partit número 100 amb la selecció espanyola absoluta. Amb l'entrada de Koke per Iniesta (68') i d'Asensio per Lucas Vázquez (79'), Hierro ha buscat tenir més control del joc però, tot i que ha estat així, l'Iran ha estat a punt de marcar als 81 minuts després d'una gran jugada d'Amiri –amb túnel a Piqué inclòs- que ha rematat Mehdi per sobre el travesser. Una gran ocasió que ha tancat el partit. Discreta actuació d'Espanya per sumar la seva primera victòria en la competició que li serveix per ser líder del grup B –en igualtat de punts i gols amb Portugal, acumula una targeta menys que la selecció de Ronaldo i companyia-. Dilluns, la selecció espanyola jugarà contra el Marroc i la de l'Iran ho farà contra Portugal.