mundial 2022

Els penals atorguen la tercera estrella a l'Argentina de Messi (3-3)

França força la pròrroga i els penals en una final dramàtica (3-3), però l'Argentina s'imposa en els penals

Enric Vilalta LópezActualitzat

A l'Estadi de Lusail, Didier Deschamps ha pogut recuperar tots els jugadors engripats i ha format un onze de gala. A l'altra banda, Lionel Scaloni ha optat per Ángel di María en l'equip titular per a la gran final del Mundial.

Argentina i França han afrontat la final amb grans dosis de respecte i prudència. Els argentins han començat tenint més la pilota, però sense crear gaire perill, mentre que dels francesos no hi ha hagut notícies en tot el primer temps.

Pràcticament no ha passat res fins al minut 22, quan Di María ha entrat a l'àrea francesa i, sense que fos una acció de perill extrem, Dembélé l'ha fet caure amb una entrada per darrere. Penal indiscutible i també absurd, que Leo Messi ha transformat en el primer gol. El sisè del "rosarino" en aquest Mundial i el quart des del punt de penal. L'aspirant colpejava primer.

La previsible reacció francesa no s'ha vist per enlloc. El bloc defensiu argentí es mostrava molt sòlid, i Messi i companyia han continuat manant sobre el terreny de joc. Amb control de pilota, però també amb velocitat. En el minut 36 ha arribat una jugada per emmarcar: una contra perfecta, amb intervenció al primer toc de Messi, Julián Álvarez i Mac Callister, que ha completat Di María amb una arribada letal davant de Lloris. Era el 2-0 que posava en evidència els campions del món.

Davant la desfeta, Deschamps no s'ha esperat al descans per moure la banqueta. I ho ha fet d'una forma dràstica. Ha tret del camp dues "vaques sagrades" com Giroud i Dembélé, i els ha canviat per Marcus Thuram i Kolo Mouani. Una notable sacsejada que no ha donat fruits en els minuts que restaven del primer temps. I Mbappé? Desaparegut, com tot l'equip francès, que no ha xutat ni un sol cop en tota la primera part.

S'esperava que, després de la pausa, França despertaria del malson. Però els argentins, tot caràcter i ofici, impedien qualsevol reacció dels campions.

Fins al minut 70 no s'ha vist una acció ofensiva de Kilian Mbappé, un xut des de la frontal que ha sortit alt. El Dibu Martínez continuava inèdit.

Però tot ha canviat a onze minuts del final. Una acció aïllada de Kolo Mouani l'ha tallat Otamendi dins de l'àrea, i l'àrbitre ha assenyalat penal. A Mbappé no li ha tremolat el pols i ha aprofitat per reduir distàncies (2-1). L'estrella del PSG havia reaparegut

I el francès no s'ha conformat amb això. En el minut 81, Thuram, que acabava d'entrar al camp, ha posat una pilota a l'abast de Mbappé, que s'ha tret una volea impressionant que valia la igualada. En dos minuts, del 2-0 a l'empat a 2. Tomb inesperat d'un partit que només havia tingut accent argentí. A l'"albiceleste" se li escapava un trofeu que ja tocava amb els dits.

Els "bleus" han reaccionat i han posat setge a la porteria del Dibu, buscant resoldre la final sense necessitar la pròrroga. Però ha estat Messi, en el minut 97, qui ha tingut als peus el gol que evitava el temps extra, amb un xut potentíssim que ha desviat Lloris en una gran intervenció. La final s'allargava mitja hora més.

França encarava el temps suplementari més forta mentalment, però aleshores els argentins han renascut de les cendres i han tornat a generar ocasions. En el tercer minut de la segona part de la pròrroga, ha arribat el gol que semblava que decidia la final. I havia de ser Leo Messi qui firmés la sentència. Ha estat en una doble rematada, la primera refusada per Lloris, i la segona per un defensa, ja dins de la porteria.

Però l'agonia no s'ha acabat aquí. En el 116, un rebuig en el braç de Montiel a l'àrea ha estat castigat amb un altre penal. Mbappé no ha fallat des dels onze metres i ha tornat a restablir l'equilibri.

I encara en l'últim minut de la pròrroga, el Dibu Martínez ha evitat el quart de França a xut a boca de canó de Kolo Mouani. El títol es decidiria des del punt de penal.  Més dramatisme, impossible.

En la loteria dels penals, l'Argentina ha estat infal·lible. Els francesos n'han fallat dos i Messi, per fi, ja té un Mundial.