El Barça derrota la Reial Societat (1-0) en l'homenatge a Iniesta

84.000 espectadors han participat en l'homenatge del manxec

Caldrà esperar a la tardor per saber què mor en l'ànima blaugrana ara que s'ha consumat l'adeu d'Iniesta, un amic de tots aquells que aprecien un futbol de categoria superior cuinat amb humilitat. De moment, Don Andrés ja és llegenda, i el seu últim partit tangible amb el Barça ha tingut un guió cuidat, amb menys sobresalts que el comiat televisat de divendres. Titularitat, victòria barcelonista (1-0) i abraçada amb el també apreciat Xabi Prieto, un altre one club man que, en nombre de duels vestit de txuri-urdin, s'ha situat a l'altura d'Arkonada, Zamora, Górriz i Larrañaga: també als seus peus, encara que el tècnic Imanol Alguacil no li hagi permès ser titular avui.

Les festes solen ser traïdores per al conjunt local que les celebra, i la Reial Societat, que es jugava en aquest duel acabar com el millor equip basc de Primera, ha donat feina a Ter Stegen amb un cop de cap de Willian José, freqüent assot blaugrana (2'), i un xut d'Adnan Januzaj després d'una acció individual des de la banda dreta (7'). La primera rematada blaugrana (9') ha estat d'Iniesta, en consonància amb l'escenari, ja que en el moment del xut lluïa al gol nord una enorme composició d'agraïment i reconeixement cap al de Fuentealbilla.

Els primers minuts han estat trepidants, a l'altura del que s'esperava. I tot era apropiat: Piqué ha desaprofitat una bona oportunitat, a la sortida d'un córner, mentre el públic emetia les habituals reclamacions dels minuts 17'14". La centrada ha estat de Dembélé, que també ha servit una pilota molt dolça per a l'entrada en velocitat de Rakitic des de l'interior; el suís d'origen croat ha rematat amb virulència, però desviat (26'). La iniciativa ha estat blaugrana, però la Reial Societat també sabia ser vertical quan calia i Mikel Oyarzábal (30') ha enviat una rematada a la mitja volta prop del pal esquerre de la porteria local. En diverses ocasions, els donostiarres han sabut explotar la debilitat de Yerry Mina, assegut amb un dríbling sec per Januzaj abans que Oyarzábal no sabés culminar la jugada (38') i permissiu davant una rematada de Willian José des de la frontal (39').

L'homòleg blanc-i-blau de Mina, Raúl Navas, s'ha situat a l'altre extrem. En el minut 42 d'un duel irrellevant, ha avortat una cursa de Dembélé per la banda amb una entrada tan innecessària com esgarrifosa al turmell de l'extrem francès. Navas ha rebut, per part del seu paisà Munuera Montero, el mateix càstig que Luis Suárez, targeta groga: l'uruguaià ha vist la cinquena groga per protestar de la temporada. L'acció del sevillà, de difícil justificació, ha embrutat la sòlida prestació defensiva del seu equip en la primera meitat i, tot i haver-hi el descans pel mig, ha obligat a la substitució de Dembélé per Denis Suárez (53').

Els somriures, però, han tornat aviat al Camp Nou. Philippe Coutinho ha pogut inventar-se la seva jugada favorita, situant-se a l'interior esquerre, prop de l'àrea, regirant-se i allotjant l'esfèrica prop del pal llarg amb una rosca amb la dreta: un golàs (56'), el seu setè al campionat, vuitè si es comptabilitzen les dianes segons les actes arbitrals. L'encert del brasiler ha tranquil·litzat el Barça, fins al punt que es podia debatre qui firmaria el gol número 100 del Barça aquest campionat i el número 6.000 en els 90 anys d'història de la Lliga, que finalment no ha arribat. Ho han provat Rakitic i Piqué amb rematades fluixes o desviades, i l'ha tingut molt a l'abast Denis Suárez (68'), que no ha sabut rematar una interessant assistència de Leo Messi, substitut de Coutinho. L'argentí, favorit per a la consecució estadística, ha enviat un cop de cap a les mans de Moyà (76').

La Reial Societat, però, ha estirat línies per buscar l'empat, i ha estat a punt de trobar-lo en un xut creuat d'Illarramendi que ha marxat a fora per molt poc (80'). Ha estat en aquest moment quan s'ha produït la imatge de la nit, la substitució d'Andrés Iniesta, carregada d'emotivitat i de símbols. Els 84.000 espectadors que eren al Camp Nou cantaven el nom del manxec mentre aquest entregava el braçal de capità a Leo Messi i abandonava el terreny de joc amb els ulls humits, lentament, com si volgués congelar l'instant, saludant els aficionats sense mirar a cap punt en concret i a tots al mateix temps. El conjunt donostiarra, en què Xabi Prieto ha pogut disputar els últims cinc minuts, semblava l'únic centrat en el partit, davant un Barça emocionat i una parròquia que no parava de repetir melòdicament el nom del seu capità. Però els de Valverde, almenys, han sabut conservar l'avantatge, i la imbatibilitat al Camp Nou per homenatjar un Iniesta etern, com possiblement hauria volgut ell que hagués estat aquest últim partit.