Mundial

El Brasil supera Costa Rica amb dos gols en el temps de descompte (2-0)

Coutinho i Neymar fan els gols de la "canarinha" en temps de descompte i salven l'equip de Tite

Xavier TorresActualitzat

El Mundial demostra cada dia que el futbol és meravellós. Tot pot passar del 0 al 100 en un segon. L'èxit i el fracàs, en un instant. Amb l'únic canvi respecte al primer partit de Fagner per Danilo (lesionat) al lateral dret, la selecció brasilera ha tornat a posar en escena totes les seves grans estrelles. A la primera part, però, no han aparegut. Ni Neymar, ni Coutinho, ni Willian, ni Gabriel Jesús.

El seu domini territorial no s'ha traduït en grans ocasions de gol, ja que la selecció de Costa Rica, que ha tornat a jugar amb una defensa de cinc (liderada pel jugador de l'Espanyol Óscar Duarte) ha eliminat els espais i ha anul·lat, simplement amb ordre, les intencions del Brasil. Amb Casemiro i Paulinho en la zona de creació, la circulació de la pilota és molt lenta, la qual cosa impossibilita que pugui aparèixer el talent dels mitjapuntes brasilers. L'única solució que ha trobat la "canarinha" ha estat xutar des de la llarga distància, sense èxit. Així ho han provat Coutinho (2' i 29'), Marcelo (28' i 40') i Willian (33').

Neymar ha estat desaparegut. No està encara al cent per cent del seu estat físic i això l'està penalitzant moltíssim. Costa Rica, conscient de la seva humilitat, ho fa senzill però pràctic. Al voltant de la seva estrella, Bryan Ruiz, s'arma un futbol de contraatac que només ha arribat una vegada (12') a la porteria d'Allisson, però l'ocasió ha estat la més clara dels primers 45 minuts: cursa de Gamboa fins a la línia de fons i rematada de Borges (jugador del Deportivo de la Corunya) fregant el pal dret de la porteria brasilera. 0 a 0 al descans i preocupació de la selecció de Tite pel poc nivell exhibit.

El Brasil posa una marxa més després del descans

D'entrada, Douglas Costa ha entrat en el lloc de Willian, i això ha donat profunditat al joc brasiler també per la banda dreta. El futbol de la cinc vegades campiona del món ha estat més elèctric i ha buscat el gol amb continuïtat. Neymar no ha arribat a la rematada en una centrada de Fagner al 47, i dos minuts després, els brasilers han creat una doble ocasió increïble: Gabriel Jesús ha rematat al travesser i en la continuació de la jugada, Gamboa ha evitat sota pals un xut ras de Coutinho. L'atac ha continuat: pilota enrere de Paulinho i rematada de Neymar (55'), amb gran parada de Keylor Navas; línia de fons de Costa i rematada de Coutinho, a les mans del porter del Reial Madrid; xut de Neymar (63') i parada, en dos temps, de Navas; Neymar, un altre cop, ha xutat fora des de la frontal amb una rosca excel·lent (71').

Tite ha fet entrar Roberto Firmino per completar una davantera amb cinc efectius -Douglas Costa, Coutinho, Firmino, Gabriel Jesús i Neymar- per seguir buscant el gol. I així ha arribat la jugada polèmica del partit. Als 77 minuts, l'àrbitre holandès, Björn Kuipers, ha xiulat penal en una jugada entre el defensa González i Neymar. El VAR ha intervingut per desfer la decisió arbitral i això ha provocat les protestes del mateix Neymar i de Coutinho. Targeta groga per a tots dos.

L'acció ha descentrat el Brasil, que a poc a poc s'ha desordenat i ha anat cedint en la pressió. Però quan tot semblava perdut, quan ja es comptava amb un 0 a 0 definitiu, en el temps afegit, centrada de Marcelo, Firmino canvia la pilota de pal i, després d'un mal control de Gabriel Jesús, Coutinho -arribant en velocitat des de la segona línia- ha marcat l'1 a 0. Bogeria brasilera. Amb Costa Rica desfeta pel cop, una contra iniciada per Casemiro (97') ha acabat amb una centrada de Douglas Costa i el segon gol brasiler, obra de Neymar.

Amb el xiulet final, Neymar s'ha posat a plorar desconsoladament sobre la gespa, resum de la tensió viscuda a l'equip brasiler després de l'1 a 1 contra Islàndia en el primer partit i del patiment per superar Costa Rica en el segon. La selecció de Tite buscarà ara la primera plaça del grup E dimecres que ve contra Sèrbia.