Barça

Ansu Fati encén el Camp Nou i impulsa un Barça irregular contra el València (5-2)

Els de Valverde han abassegat el València durant els primers vint minuts, però quan els visitants s'han pogut estirar, el Barça ha mostrat dubtes en defensa. Un error de Cillessen ha fet més plàcid el segon temps i Suárez s'ha estrenat a la Lliga

Jordi SunyerActualitzat

No és cap secret que les xifres, en el futbol, són capcioses, i que sovint provoquen interpretacions contràries al que realment ha ocorregut sobre la gespa. Hom diria que tant el Barça com el Borussia Dortmund arriben dolços a la seva cita europea de dimarts, però el cert és que els seus rivals d'avui, València i Bayer Leverkusen, han estat a prop de canviar el guió de les respectives golejades, la segona maneta de la campanya al Camp Nou en el cas blaugrana (5-2). Els de Valverde han il·lusionat durant el primer tram del partit, precisos, voraços i efectius, però també s'han viscut episodis de desconnexió defensiva quan l'avantatge encara era mínim. Això sí, per afrontar el viatge a Alemanya amb optimisme, s'ha fet evident la recuperació de Luis Suárez, que ara acredita dues dianes en setanta minuts de joc oficial.

Certament, el partit era inoportú per al València després que l'amo, Peter Lim, resolgués a la singapuresa la revolta del seu capatàs Marcelino. Però tampoc les podia tenir totes el Barça, davant d'un rival sovint empipador. Calia considerar la decebedora prestació a Pamplona, la perllongada absència de Messi, la reserva de Luis Suárez i la continuïtat en l'ostracisme de Rakitic, si bé escenaris com el vell Westfalenstadion no són propicis perquè Valverde repeteixi el pelotero mig del camp d'avui, amb Busquets, Arthur i Frenkie de Jong.

El Txingurri, però, també ha copsat la gràcia que ungeix Anssumane Fati. El jove guineà, juvenil de primer any, ha esdevingut el rei Mides d'aquest Barça aparentment provisional, i s'ha convertit en el golejador més jove del Barça, com a local, a la Lliga. En la primera acció ofensiva del partit (2'), en la segona pilota que tocava, Fati ha rematat dins l'àrea una assistència de Frenkie de Jong per donar a Cillessen la pitjor benvinguda possible en el seu retorn a l'Estadi. I cinc minuts després (7'), ha enviat Garay a l'ortopèdia abans de servir una llaminera assistència al punt de penal que De Jong ha convertit en el seu primer gol com a blaugrana. Durant un quart d'hora, els de Celades s'han vist estrangulats per la versió com a local del Barça, la ja exhibida contra el Betis, amb fluïdesa en la circulació i fam per recuperar l'esfèrica després de perdre-la. Els valencianistes només han pogut córrer en un parell de fogots, intranscendents malgrat la feblesa de Semedo en el cos a cos amb Rodrigo.

Però, finalment, en la tercera sortida del cau, el València ha trobat la baula més dèbil de la defensa blaugrana en Lenglet, que ha vist com el seu compatriota Gameiro li guanyava l'esquena per recollir una precisa passada de Rodrigo després d'una bona acció col·lectiva (27'). Ha calgut esperar a la validació del videoarbitratge, però Ter Stegen s'ha vist batut per sisena ocasió en quatre jornades de lliga. El VAR no ha variat, per contra, les decisions de Sánchez Martínez de no sancionar amb la pena màxima unes presumptes mans de Parejo i una caiguda del dinàmic Carles Pérez. Els blaugranes mantenien la possessió, però ja no eren tan profunds, malgrat els intents d'Ansu Fati per fer esclatar el Camp Nou amb dues fuetades que han passat prop de la creueta. I, quan els de Mestalla travessaven la divisòria, la rereguarda barcelonista transmetia una creixent sensació d'intranquil·litat, fins al punt que un misto de Rodrigo (37') s'ha convertit en una doble rematada de Gameiro en una àrea convertida en can pixa-i-rellisca.

El duel amenaçava amb un canvi de tendència, vist que el València ha retingut el Barça al seu camp durant els tres primers minuts de la represa. Però, a repèl del joc, els locals s'han beneficiat d'un regal de Cillessen als seus excompanys (51'): l'holandès ha escopit un xut anodí de Griezmann cap al pal i Piqué, amant de disfressar-se de davanter centre, ha recollit el rebuig. Es redimien els defenses del desconcert de la primera meitat, fins al punt que l'inquietant Semedo ha estavellat una rematada al pal (54') després d'una llarga conducció. Però el protagonisme ha tornat als davanters amb el retorn de Luis Suárez, substitut d'un Ansu Fati aclamat per la parròquia blaugrana, i més quan el charrúa ha inaugurat el seu compte golejador a la Lliga (61') amb una heterodoxa rematada a peu parat, des de la frontal de l'àrea, després de fintar una obertura cap a la dreta.

Els visitants ja no s'han refet i Cillessen ha dissimulat la pífia en el tercer gol executant tres intervencions consecutives en quinze segons, a rematades de Griezmann, Carles Pérez i Arthur (64'). Amb Dortmund a l'horitzó, el Barça ha sabut submergir el partit en una letargia que s'ha interromput quan, incomprensiblement, ni l'enclenxinat Sánchez Martínez ni els operadors del videoarbitratge han volgut expulsar Maxi Gómez per una trepitjada al tendó d'Aquil·les de Lenglet (78'), malgrat la inequívoca modificació del reglament en aquest sentit. A Luis Suárez, però, no li interessava que el partit s'adormís després d'una lesió i abans d'una nova ocasió per esberlar el seu malefici europeu, i ha firmat el seu primer doblet des del febrer (82'). El gol de Maxi Gómez que ha completat el marcador (90') podia ser anecdòtic, però ha arribat després d'una badada de Piqué, davant del qual els Alcácer, Sancho o Reus no pensen tenir cap clemència. Dins la maneta, s'alça un dit d'advertència.

Anar al contingut