Representació d'un meteograma al "TN comarques" (9 d'octubre de 2023)

El temps de la A a la Z: meteograma

Alberto AlcántaraActualitzat

El meteograma és una manera de representar l'evolució de la temperatura en el nivell de 850 hPa (i també de la precipitació) en un punt concret i al llarg dels dies. És una eina que perment visualitzar d'una manera molt clara les entrades d'aire càlid o fred.

Per què les temperatures a 850 hPa

El nivell dels 850 hpa, que correspon a uns 1.500 metres d'alçada, permet mesurar la intensitat i magnitud de les masses d'aire que tenim a sobre, deslligant-les de la influència de la superfície terrestre. En trobareu més detalls en aquesta entrada de la sèrie "El temps de la A a la Z".

Els mapes d'isotermes de 850 hPa són la manera més tradicional d'ensenyar el moviment de les masses d'aire a gran escala. A vegades, com passa en l'animació que ensenyem en aquesta piulada, es representen altres variables en el mateix mapa (aquí, el vent i el geopotencial en el mateix nivell).

 

 

Com es llegeix un meteograma?

A diferència del mapa a gran escala, amb el meteograma ens fixarem en un punt geogràfic concret. Normalment, podrem escollir la zona que vulguem o alguna propera on es calculi la temperatura. L'aspecte típic d'un meteograma seria aquest, que podeu trobar en el portal meteorològic Wetterzentrale.

Meteograma de la ciutat de Barcelona (21 de gener de 2024)(Wetterzentrale)

 

A simple vista sembla un batibull de línies de color, però és fàcil entrendre'n les claus. L'encapçalament de la gràfica ens diu la localitat a on es calcula la previsió (en aquest cas, Barcelona) i la data i hora d'inicialització del model meteorològic que fa el càlcul (en aquest cas, el GFS, el 21 de gener de 2024 a les 00 UTC).

La línia vermella representa la mitjana de la temperatura a 850 hPa per l'època. En aquest cas, es calcula referida al període 1991-2020, i se situa al voltant dels 2-3 ºC, com mostra l'escala numèrica de l'eix esquerre de la gràfica.

Les altres línies de colors representen els diferents càlculs o previsions (ensembles) que fa el model partint de petites diferències en els condicions inicials, i la línia negra, una mitjana d'aquests càlculs.

Fixeu-vos com augmenta la incertesa de la previsió amb el pas del dies. Els diferents ensembles donen tendències molt divergents, sobretot a partir del dia 28.

En qualsevol cas, la lectura que cal fer és que, entre el dia 22 i gairebé finals de mes, la temperatura prevista estarà molt per sobre de la mitjana, alguns dies més de 10 ºC per sobre.

Per acabar, el meteograma també representa la precipitació prevista. Cal buscar-la a la part baixa de la gràfica, i quantificar-la amb l'escala que hi ha a l'eix vertical de la dreta. En aquest cas, els models detecten una mica de precipitació entre finals de gener i l'inici del febrer. El càlcul més optimista estima un pic d'uns 7 mm de pluja.

Una versió simplificada

Quan ensenyem aquests meteogrames als nostres espais del temps o al portal del temps, fem servir versions simplificades d'aquests meteogrames. Un exemple és aquest:

Meteograma de Barcelona (21 de gener de 2024)(#ElTemps3Cat)

La idea és la mateixa, però en aquest cas representem només la línia negra, que correspon a la mitjana del període (1980-2010); la línia vermella, que representa la mitjana dels diferents ensembles, i les barres de color blau, que mostren la precipitació mitjana prevista (en aquest cas és tan petita que gairebé no es veu). En ocasions, també representem una línia groga, que representa la diferència entre la mitjana prevista i la mitjana climàtica.

Gràcies a aquesta gràfica, podem entendre molt ràpidament que l'episodi representat correspon a una entrada d'aire càlid que dispararà la temperatura per sobre de la mitjana durant molts dies, amb valors que poden estar més de 10 ºC per sobre dels habituals.

La versió del "TN comarques"

Un altre exemple de meteograma simplificat és el que enseyem al "TN comarques". Aquest exemple correspon al 18 d'octubre de 2023, en una situació molt diferent, amb una arribada d'aire fred que situava la temperatura prevista per sota de la mitjana. Al "TN comarques" representem la mitjana de la temperatura prevista pels models en vermell quan està per sobre de la mitjana climàtica, i en blau quan està per sota. La quantitat de precipitació prevista també es magnifica per identificar-la millor a la televisió.  

Representació d'un meteograma al "TN comarques" (18 d'octubre de 2023)(#ElTemps3Cat)
ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut