Puerto Rico registra el seu pitjor terratrèmol i s'ensorra una de les belleses naturals del país

Dos grans terratrèmols sacsegen Puerto Rico en dos dies

Néstor GómezActualitzat

Una de les meravelles naturals més importants de Puerto Rico no ha resistit les sacsejades del terratrèmol de dilluns passat, de magnitud 5,8.

El pont de roca natural de Punta Ventana està situat a la costa sud de l'illa, en el districte de Guayanilla, i era un indret emblemàtic i punt de gran atracció turística. La poca profunditat de l'epicentre, de només 6 km, va fer que l'illa se sacsegés fortament i el pont de roca va col·lapsar fins a ensorrar-se. Però aquest sisme se suma a una sèrie de terratrèmols que han afectat la zona durant les darreres dues setmanes, des de finals de desembre.

El pitjor terratrèmol de la seva història recent

Ara bé, el terratrèmol més fort es va viure ahir amb una magnitud de 6,4, considerat el més intens de la història recent del país i que ha deixat un balanç provisional d'un mort, desenes d'habitatges destruïts i un tall en el subministrament elèctric que ha deixat tota l'illa sense llum.

El sisme va passar a les 4.30 hora local i es va sentir amb més força al sud-oest del país. L'illa va quedar literalment a les fosques en caure el subministrament elèctric ja que les principals centrals de generació estan situades en aquesta part de l'illa. Responsables de l'Autoritat d'Energia Elèctrica (AEE) han informat que el restabliment del servei no serà total arreu del país fins d'aquí a uns dies.

Un dels edificis històrics més malmesos pel terratrèmol de dimarts ha estat la parròquia Immaculada Concepció, a Guayanilla, construïda l'any 1841.

A Puerto Rico hi ha uns 200.000 habitatges construïts sense permís i 150.000 més aixecats sobre columnes primes que, en alguns casos, no han resistit els terratrèmols.

Per què tremola Puerto Rico?

Puerto Rico es troba en una de les zones amb més activitat sísmica del planeta, la zona de contacte entre dues plaques tectòniques, la del Carib i la de Sud-amèrica. Durant el 2018, s'hi van detectar més de 4.000 sismes, però l'actual crisi sísmica ha estat especialment intensa en les darreres setmanes.

Des del 28 de desembre fins avui s'han detectat 2.341 terratrèmols, segons informa la Xarxa Sísmica de Puerto Rico (RSPR), 72 dels quals s'han pogut notar i 46 han tingut magnituds superiors als 3,5.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut