Bialowieza

Polònia desafia Europa i seguirà talant arbres mil·lenaris del bosc de Bialowieza

El govern polonès justifica la tala d'arbres per frenar l'avançament d'una plaga d'escarabats, però el munt de troncs que s'acumulen al parc han aixecat sospites

RedaccióActualitzat

El considerat l'últim bosc verge d'Europa, el de Bialowieza, al nord-est de Polònia, es troba als tribunals. L'hi ha dut la Comissió Europea perquè ha detectat que el govern polonès hi està augmentant el nombre de tales d'arbres mil·lenaris. Ho justifiquen dient que eliminen arbres per frenar l'avançament d'una plaga d'escarabats.

El Tribunal Europeu va emetre el 28 de juliol una decisió preliminar que ordenava paralitzar la tala d'aquest bosc, que és Patrimoni de la Unesco, a l'espera d'una decisió ferma. Però davant la negativa del govern polonès, que ho veu com una tala "protectora", la Comissió ha suggerit ara que també podria incloure aquest tema en el procediment que té obert al país sobre l'estat de dret. Es tracta d'un expedient per la controvertida reforma judicial del país, a qui Brussel·les ha donat un mes per corregir.

 

Un dels grans atractiu de Polònia

El Parc Nacional de Bialowieza rep 100.000 turistes cada any. Es diu que és un dels últims boscos verges d'Europa perquè es troba pràcticament intacte des de fa 10.000 anys.

Un dels seus grans reclams són els 400 exemplars de bisó europeu que hi habiten. Després de la I Guerra Mundial, soldats convertits en caçadors furtius el van exterminar, però a mitjans del segle XX es van alliberar exemplars de zoològics i ara hi ha uns 400 bisons a Bialowieza. Conviuen amb milers d'altres espècies en aquest ecosistema privilegiat.

 

Podria beneficiar el mercat de la fusta

Els munts de troncs talats que s'acumulen al parc han aixecat sospites. Si aquests no es retiren, tampoc s'acaba amb la plaga d'escarabats que el govern diu combatre.

Al darrere, els ecologistes hi veuen una maniobra del govern per beneficiar el mercat local de la fusta per guanyar així popularitat. Alguns veïns han intentat amagar la tala i fins i tot s'ha agredit periodistes que en gravaven imatges.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut