Noves tarifes elèctriques a partir de l'1 de juny: novetats i consells per pagar menys

Només si tenim en compte quan fem els grans consums a casa, estalviarem diners

Néstor GómezActualitzat

El canvi en la facturació elèctrica ens afecta a tots, no cal espantar-se: cal ser conscients dels canvis i aprofitar-los al màxim per pagar el menys possible. T'expliquem les novetats que trobaràs a la factura elèctrica a partir de l'1 de juny i et donem consells per treure el màxim profit a títol domèstic fins a contractes de 15 kW.

El nou sistema tarifari no és pas una idea nova. S'havia d'implantar l'1 de novembre del 2020 i es va posposar fins a l'1 d'abril, que també va ser ajornada la seva aplicació. Ara sí, l'1 de juny entrarà en vigència un nova estructura tarifària que afectarà els contractes domèstics i petites empreses. El canvi de tarifa ens el trobarem fet, no caldrà fer res des de casa ni des de l'empresa de subministrament: es farà de manera automàtica. A més, a partir d'aquest moment tothom tindrà discriminació horària, diferenciant entre hores cares i barates, i el nou sistema tarifari comportarà dos grans canvis: saltem a tres trams horaris i dues potències.

Tres trams horaris

Els trams horaris no són regulars al llarg de la setmana ni tots els dies de l'any. Hi ha uns trams per dies feiners i desapareixen durant el cap de setmana i festius estatals.

Feiners:

  • Període vall (P3): de 0 a 8 hores. Horari amb la tarifa més reduïda.
  • Període pla (P2): al matí de 8 a 10 hores i a la tarda de 14 a 18 hores. Tarifa intermèdia.
  • Període punta (P1): de 10 a 14 hores i de 18 a 22 hores. És l'horari amb la tarifa més cara.
 

Durant els caps de setmana i en dies festius d'àmbit estatal, només hi haurà període vall durant les 24 hores del dia, la més econòmica.

Desapareixeran les tarifes actuals: 2.0A, 2.0DHA, 2.0DHS, 2.1A, 2.1DHA i 2.1DHS; tots passaran a tarifa 2.0TD.

Dues potències contractades diferenciades

Per primera vegada hi haurà dues potències diferenciades amb dos preus de potència contractada diferent. Això serà opcional perquè podrem mantenir sempre el mateix valor de potència. El tram més econòmic de la potència coincidirà amb el període vall, tant de dia feiner com de cap de setmana.

  • Període pla i punta (P1-P2): de 8 h a 24 h en dies feiners
  • Període vall (P3): de 0 a 8 hores de dies feiners més tots els caps de setmana i festius estatals.

Aquesta doble potència és ideal per a persones que disposen de cotxe elèctric, ja que poden augmentar la potència durant la nit per carregar el vehicle. En aquest cas se suma el període vall de consum més el de la potència. En cas de no disposar-ne, paga la pena mantenir sempre la mateixa potència contractada, perquè és la que tindrem durant el cap de setmana i, si la baixem molt, aleshores ens faltarà potència per fer vida normal.

 

Consells per pagar menys

Ja que l'electricitat és a la nostra vida com a subministrament d'energia bàsic, siguem conscients del que paguem i paguem el que realment necessitem; a més, cal treure el màxim profit al nou sistema tarifari per estalviar-nos un bon grapat de diners.

  1. Revisem la potència contractada. La potència és el consum elèctric en un moment donat, ajusta la potència contractada a la realitat de casa teva. Si durant el darrer any, per exemple, no t'han saltat els ploms, com es deia col·loquialment, és a dir, l'interruptor automàtic de control de potència (ICP), és altament probable que tinguis contractat més del que necessites. A més de la meitat de les llars els en sobra, de potència. Penseu que la potència no aprofitada és un benefici extra per a la companyia elèctrica contractada.
  2. Evitar fer grans consums en període punta. Hem de gestionar i controlar quan fem un ús intensiu de l'electricitat. Respecte a la tarifa d'hora punt, l'estalvi del període pla és del 43% i augmenta l'estalvi a més de la meitat, a un 62%, si fem el consum en període vall. Així doncs, cal aprofitar el període vall per programar per a la matinada rentadores, rentavaixelles, assecadores i altres electrodomèstics de consum intens o bateries.
  3. Cuinar el màxim possible durant el cap de setmana. Cuinar en cap de setmana surt a compte. Si part del menjar d'entre setmana, sobretot coses de forn, el podem cuinar durant el cap de setmana ens estalviarem molts diners. Un menjar per aprofitar durant la setmana o, directament, congelar.
  4. Aprofitar al màxim la tarifa econòmica del cap de setmana. A banda de la cuina, tot el que són bugades o neteja, desplaceu-les cap al cap de setmana.
  5. Una potència nova per al cotxe elèctric. Aprofitem el baix consum de la societat durant la nit per fer un ús intensiu de l'electricitat per carregar el cotxe elèctric. Pots contractar una potència superior durant el període vall, amb potència i tarifa elèctrica més econòmica.
 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaJo també actuo pel clima
Anar al contingut