Ajusta la potència d'electricitat contractada a la realitat de casa teva

Si no t'han saltat els ploms en el darrer any, pagues de llum més del que toca. No regalis diners a la companyia de la llum

Néstor GómezActualitzat

Si mai ha marxat la llum de casa teva ni t'has quedat a les fosques, tens una potència contractada superior a les teves necessitats i, en conseqüència, regales diners a la companyia de subministrament elèctric.

Has escoltat alguna vegada dir "han saltat els ploms" o "ha saltat el diferencial" quan t'has quedat a les fosques? Bé, l'expressió "saltar els ploms" és antiga, quan realment els diferencials eren de ceràmica i plom de la mida d'uns portalàmpades. El que sí que tenim actualment en el quadre de llum de casa és l'interruptor automàtic de control de potència (ICP).

 

Com sé si pago més del que toca?

Pagues més del que toca si durant els pics de fred més intens, com els que hem viscut, o els pics de calors de l'estiu, la llum no ha marxat.

Tothom paga dins la factura elèctrica una part que s'anomena potència contractada. La potència és el consum elèctric en un moment donat. La potència mitjana contractada per la mitjana dels consumidors és de 4,4 kW, i a més de la meitat de les llars els en sobra. Penseu que la potència no aprofitada és un benefici extra per a la companyia elèctrica contractada.

Si posem en funcionament tots els electrodomèstics de gran consum, l'automàtic salta com a mesura de seguretat. El que hem de fer nosaltres és gestionar el pic de consum simultani, així podrem reduir la potència fins una mica per sobre d'aquest pic. Per exemple, no poseu més de tres aparells elèctrics potents en el mateix moment. Una llar amb tot elèctric i amb una molt bona gestió la potència contractada podria ser entre 2,6 i 3,5 kW.

Quant puc estalviar?

Fàcil, mira en la factura de la llum la potència contractada en les dades del contracte. Després fes saltar l'interruptor automàtic de control de potència sumant el consum de cadascun dels grans aparells elèctrics que vagis encenent, com aires condicionats, assecador de cabells, estufes elèctriques, torradora, etc. Cada gran aparell sol consumir uns 2.000 W. Quants aparells de gran consum has tingut encesos fins que ha saltat el relé tèrmic general? Realment, es donaran les condicions reals a casa teva per encendre'ls tots de cop? Si la resposta és no, i fas una bona gestió del consum simultani, pots reduir fàcilment la potència contractada. A més, ara la pots baixar a la xifra que tu desitgis inclòs els decimals, per exemple a 3,1.

Cada dècima de més, és un benefici que marxa cap a la companyia elèctrica contractada. Aquí teniu un exemple amb diferents potències i sense comptar els impostos, per a un mes com gener de 31 dies:

  • Potència de 3 kW = 9.7€
  • Potència de 4 kW = 12.9€
  • Potència de 5 kW = 16.1€
  • Potència de 7 kW = 22.6 €

Baixar 1 kW la potència contractada permet un estalvi d'una mica més de 3 € al mes, sense incloure els impostos, un total de 36 € al llarg de l'any. Això només de despesa fixa sense entrar en el consum i en tarifes amb discriminació horària.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
MeteorologiaJo també actuo pel clima
Anar al contingut