O3, ozó troposfèric: nova informació d'El Temps de TV3

Néstor GómezActualitzat

Les càmeres de TV3 incorporen des de fa poc informació de la qualitat de l'aire de tres variable bàsiques que afecten la nostra salut: l'ozó troposfèric (O3), el diòxid de nitrogen (NO2) i les partícules sòlides o líquides de diàmetre entre 2,5 i 10 µm (PM10).

Per a una compressió ràpida del nivell de contaminació hi ha tres nivells de qualitat de l'aire a mode de semàfor: 

  • Verd, qualitat de l'aire bona
  • Groc, regular
  • Vermell, pobra
  • Gris, no hi ha dades

 

L'ozó troposfèric no es pot confondre amb l'ozó que es troba a les capes altes de l'atmosfera, entre 10 i 50 km d'altura, que ens protegeix de la radiació nociva del sol. L'ozó troposfèric és un gas invisible i s'origina amb la llum del sol, amb la qual es desencadena una reacció química entre els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils. Com que és un gas que està en contacte amb el terra, és dolent per a la nostra salut i per al medi ambient.

La sensibilitat a l'ozó pot variar molt per cada persona, però el risc més gran d'afectació el tenen les persones amb malalties cardíaques o pulmonars, els nens i la gent gran. Pot provocar tos, irritacions a la faringe, el coll i els ulls, i dificultats respiratòries com la gola seca.

 


 

El paper fonamental que juga la llum del sol fa que les màximes concentracions es donin dins el període de l'any de més insolació, l'estiu, amb els pics més elevats durant les hores centrals del dia. També depèn de les condicions meteorològiques, com alta radiació solar, temperatura elevada i direcció del vent.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut