Escalfament global des del 1850

L'escalfament global continua disparat el 2020

Alberto AlcántaraActualitzat

L'any 2020 continua per molt mal camí pel que fa a l'escalfament planetari. La temperatura global dels cinc primers mesos de l'any va ser la segona més alta registrada, només una mica per darrere del 2016, un any on hi va haverel fenomen del Niño del 2016. A més a més, el maig va ser el més càlid registrat.


Els càlculs estadístics fets per l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica dels Estats Units (NOAA) preveuen que, amb una seguretat de gairebé el 100%, l'any 2020 acabarà entre els cinc i els deu anys més càlids mai registrats.

Cinc mesos de rècord en molts indrets

A nivell global, els primers mesos del 2020 han quedat en segon lloc en el rànquing d'escalfament, però a Amèrica del Sud, Europa i Àsia s'ha batut el rècord del període gener-maig més càlid.

Bona part de la meitat nord d'Àsia va registrar temperatures com a mínim de 3,5 ºC per sobre de la mitjana, segons l'informe global mensual de la NOAA. També es van registrar rècords en algunes parts de l'oceà Atlàntic, del Pacífic i del sud de l'Índia.

El maig més càlid

Segons el El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF), el maig es va situar en el primer lloc dels rànquings del mes de maig.


Per la seva banda, la NOAA va catalogar el maig com el més càlid, empatat amb el maig del 2016. Va ser el 44è mes de maig consecutiu amb temperatures més altes que la mitjana del segle XX. De tots, els set més càlids han estat els últims. En total, són 425 els mesos consecutius amb temperatures per sobre de la mitjana del segle XX.


Escalfament a Sibèria

Del cas de Sibèria us en vam parlar fa uns dies, amb motiu de l'accident en una planta de combustible que posava de manifest els perills de la descongelació del permagel.

L'escalfament siberà ha estat el motor del rècord d'escalfament de l'hemisferi nord. A la regió siberiana, les temperatures van estar fins a 10 ºC per sobre de la mitjana. A banda de l'afectació en el permagel, també s'ha notat en una descongelació primerenca excepcional dels rius siberians.

L'oest de Sibèria és una regió que s'escalfa més ràpidament que la mitjana i on es registren grans variacions de temperatura de mes en mes i d'any en any. En el cas del maig del 2020, i segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus, l'excepcionalitat és la persistència d'aquesta anomalia càlida. En l'extrem oposat trobem bona part d'Alaska, que ha tingut un mes de maig amb més fred de l'habitual.

Altres indicadors de l'escalfament global també són preocupants, com ara la concentració de diòxid de carboni, que continua en nivells de rècord.

Franges d'escalfament 1850-2019

Es miri com es miri, la tendència és implacable. El quinquenni 2015-2019 va ser el més càlid de la història, i la dècada 2010-2019, igual. Des dels 80, cada dècada ha sigut més càlida que qualsevol de les dècades precedents des de 1850, segons els informes sobre el clima global de l'OMM.

Per atreure l'atenció del públic cap al greu problema de la crisi climàtica, s'ha organitzat la tercera campanya anual "Mets Unite Show Your Stripes", que consisteix a emetre als espais de meteorologia de tot el món uns gràfics que ensenyen l'escalfament global, dels continents i dels diferents estats, d'una manera molt intuïtiva, sense cap dada, només amb franges de colors que representen la temperatura de cada any.


Aquests gràfics de franges mostren l'escalfament continuat, amb concentració d'anys càlids o "vermells" al segle XXI, una tendència que continua accelerada en aquest 2020. Podeu consultar els mapes globals, per continent i països de tot el planeta en aquest enllaç.

En el cas de Catalunya, l'investigador del Grup de Climatologia de la Universitat de Barcelona Marc Lemus, ha elaborat, a partir de les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, els gràfics de barres de les sèries històriques disponibles. Les podeu descarregar, ja que estan disponibles en obert.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut