Vapor sortint d'una central que funciona amb carbó a Sud-àfrica (Reuters/Siphiwe Sibeko)
El balanç provisional del 2021 indica que les emissions contaminants arriben als nivells prepandèmia (Reuters/Siphiwe Sibeko)
Ginebra

La crisi climàtica s'accelera, tot i la pandèmia, i estem "molt lluny" de l'Acord de París

Tot i la petita treva temporal pels confinaments, la pandèmia no ha alentit l'emissió de CO2

RedaccióActualitzat

Si l'esclat de la pandèmia va suposar un respir per a la crisi climàtica, l'efecte no ha estat prou per frenar l'escalfament global.

Un cop passat els confinaments, les emissions de gasos contaminants continuen en "nivells sense precedents" que condemnen el planeta a la pujada de la temperatura mitjana i els efectes que comporta.

L'informe "Units per la ciència 2021", coordinat per diverses agències de l'ONU i liderat per l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), alerta que el món està "molt lluny" de complir l'Acord del Clima de París.

L'estudi creu que és "cada cop més probable" que en els pròxims 5 anys s'assoleixi un increment de la temperatura global d'1,5 graus centígrads per sobre dels nivells preindustrials. Fins i tot és possible que se superi "temporalment" aquest llindar.

Limitar l'escalfament global a 1,5 graus és el que es va pactar a la cimera de París del 2015.

Els científics han determinat que només es podria aconseguir si es redueix "de forma immediata, ràpida i a gran escala" l'emissió de gasos d'efecte hivernacle.

No hi ha desacceleració

Els experts han conclòs que el coronavirus no va retardar "l'avenç implacable" de la crisi climàtica, i tampoc hi ha "indicis" que s'estigui anant cap un creixement "més ecològic".

Al contrari, les emissions augmenten ràpidament després de la frenada per la pandèmia i "no s'acosten en absolut" als objectius globals de reducció.

Segons l'informe, les emissions de diòxid de carboni van batre un rècord el 2019, van baixar un 5,6% el 2020 per la pandèmia, però els sis primers mesos d'aquest 2021 s'han situat al mateix nivell, o superior, al registrat en el mateix període del 2019.

Les dades preliminirs indiquen que les emissions procedents del transport per carretera van baixar un 5% en aquest període. Ara bé, sense incloure-hi el transport aeri i marítim, les emissions mundials s'han mantingut similars al 2019 en el que portem d'any.

A més, aquest escalfament del planeta ja està causant fenòmens meteorològics "extrems" i "devastadors", amb efectes "cada cop més greus".

I encara que es puguin prendre mesures radicals per reduir les emissions, el nivell del mar "continuarà augmentant" i les illes de menys altitud i les poblacions costaneres d'arreu del món estaran amenaçades.

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaMedi ambient
Anar al contingut