Fotògrafs catalans graven com els passa per sobre una allau

Actualitzat

Les imatges dels fotògrafs de natura Marta Bretó i Paco Rosés mostren amb tot detall el procés entre que l'allau es desencadena al massís del Karakorum, al Pakistan, i les sensacions i l'ensurt que viuen mentre la neu i els vents catabàtics que acompanyen l'allau els passen per sobre.

Les allaus són més perilloses del que semblen, ja que van acompanyades de forts vents que provenen del cim i que fan caure sobtadament la temperatura. En alguns casos, aquesta barreja de vent i de neu pot baixar muntanya avall a una velocitat entre els 100 i més de 200 km/h, i la neu pot deixar coberts i soterrats els excursionistes en molt poca estona.

Els consells que cal seguir a muntanya, on hi hagi neu, és portar sempre un aparell de recerca de víctimes d'allau, anomenat ARVA, entre els excursionistes, sempre connectat mentre es fa l'excursió, una pala i uns bastons sonda.

En cas que una allau ens atrapés en el seu recorregut, s'ha d'intentar sortir-ne amb moviments natatoris, i si finalment es veu que ens està ensorrant, intentar eixamplar un espai al més gran possible que ens faci de càmera d'aire, per esperar el rescat i donar-nos una certa mobilitat.

El Paco, la Marta i tres excursionistes més, Sikander, Israr i Hafeez, van sortir de la situació coberts de neu i gel i amb molt de fred, però en perfectes condicions llevat de l'ensurt.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut