Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Fotògrafs catalans graven com els passa per sobre una allau

Actualitzat

Les imatges dels fotògrafs de natura Marta Bretó i Paco Rosés mostren amb tot detall el procés entre que l'allau es desencadena al massís del Karakorum, al Pakistan, i les sensacions i l'ensurt que viuen mentre la neu i els vents catabàtics que acompanyen l'allau els passen per sobre.

Les allaus són més perilloses del que semblen, ja que van acompanyades de forts vents que provenen del cim i que fan caure sobtadament la temperatura. En alguns casos, aquesta barreja de vent i de neu pot baixar muntanya avall a una velocitat entre els 100 i més de 200 km/h, i la neu pot deixar coberts i soterrats els excursionistes en molt poca estona.

Els consells que cal seguir a muntanya, on hi hagi neu, és portar sempre un aparell de recerca de víctimes d'allau, anomenat ARVA, entre els excursionistes, sempre connectat mentre es fa l'excursió, una pala i uns bastons sonda.

En cas que una allau ens atrapés en el seu recorregut, s'ha d'intentar sortir-ne amb moviments natatoris, i si finalment es veu que ens està ensorrant, intentar eixamplar un espai al més gran possible que ens faci de càmera d'aire, per esperar el rescat i donar-nos una certa mobilitat.

El Paco, la Marta i tres excursionistes més, Sikander, Israr i Hafeez, van sortir de la situació coberts de neu i gel i amb molt de fred, però en perfectes condicions llevat de l'ensurt.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut