Dijous, tot el país en avís per pluja intensa

Ens trobem davant el dia més insegur, per intensitat i per extensió, en molts mesos

Néstor GómezActualitzat

Realment feia molts mesos que el Meteocat no emetia un avís a tot el país per pluja. Unes precipitacions que arribaran a totes les comarques, però no de la mateixa manera ni a la mateixa hora. Les comarques amb més probabilitat de ruixats intensos, que poden superar els 20 mm en 30 minuts, són les de color taronja, amb un perill alt. Uns ruixats que poden anar acompanyats de tempesta i calamarsa.

 

Una gota freda capritxosa i única

Ens arriba una pertorbació que té un moviment ben singular. Si normalment les pertorbacions venen des de l'Atlàntic o del nord d'Europa, es despengen i baixen cap al Mediterrani occidental, aquest cop una petita DANA o gota freda dimarts es trobava a Suècia, dimecres a Alemanya, dijous es trobarà a l'oest de França, divendres serà davant de Galícia i diumenge es trobarà a les Açores. Al llarg d'aquest camí reactivarà la inestabilitat per allà on passarà. A Catalunya, el seu efecte el notarem durant aquesta jornada, amb un increment de la inestabilitat que es traduirà en ruixats i tempestes més generals, més extensos i més intensos.

Un dia de pluges, com feia mesos que no teníem

Agafeu el paraigua. Les precipitacions poden arribar a totes les comarques del país, però de manera desigual. S'espera molt poca precipitació al sud del Segrià i a la Ribera d'Ebre, mentre que a les muntanyes de Prades, al massís dels Ports i al Prepirineu es poden superar els 50 mm. Els 20 mm se superaran en bona part del nord del país, en especial en indrets de muntanya. Aquí teniu les pluges previstes per a les pròximes hores.

Durant el matí hi haurà ruixats al litoral i a l'Empordà. Ara bé, cap al migdia les nuvolades creixeran com a bolets i descarregaran ruixats, localment intensos, en qualsevol comarca de Barcelona, al Pirineu, a l'interior de Girona i al Camp de Tarragona. A primera hora de la tarda, els ruixats seran intensos al a la conca de Tremp, a la Noguera i a l'entorn de les muntanyes de Prades, i les pluges continuaran actives arreu, tret de l'Empordà. A última hora del dia, les precipitacions desapareixeran de les comarques de Barcelona i Girona i els ruixats continuaran actius al sud del país. S'esperen pluges molt intenses sobre el massís dels Ports a partir del vespre.

 
Dia de ruixats intensos (Ramon Calvet)

Temperatures ben curtes

El cel cobert i les contínues precipitacions farà que les temperatures diürnes baixin de forma moderada. Poden baixar deu graus respecte als valors de dimecres. Moltes màximes se situaran al voltant dels 20 ºC i les més altes del dia tocaran els 24 ºC al Segrià, al Baix Ebre i a l'Empordà. De dilluns a dimecres, les màximes han oscil·lat entre els 28 i els 31 ºC.

I la recta final de setmana...

El temps es tranquil·litzarà, però no del tot. Tornarem a tenir matins de sol amb tardes de ruixats. Les temperatures pujaran amb força, amb màximes de 30 ºC o més durant el cap de setmana.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut