Com aconseguir captar l'aigua de la boira, una petita ajuda contra la sequera

Un projecte cofinançat per la Unió Europea crea tres sistemes per recollir aquestes gotes minúscules en suspensió i fer-les servir per a diferents usos, sobretot agrícoles

RedaccióActualitzat

Per fer front a la sequera --i, en definitiva, en un món cada cop més àrid--, cada gota compta. Un dels llocs on buscar aigua és dins la boira, núvols de gotes minúscules en suspensió que podrien alleugerir l'escassetat hídrica en territoris com Catalunya.

Aquesta ha estat la premissa que ha mogut el projecte LIFE Nieblas, cofinançat per la Unió Europea. Durant els darrers quatre anys, els investigadors han desenvolupat diversos mecanismes innovadors per captar aquestes gotes de manera barata, eficient i modular.

Aquesta tecnologia, desenvolupada a les Canàries, consta de "captadors", uns sistemes més o menys complexos i eficients segons la seva tipologia. De fet, se n'han desenvolupat tres de diferents amb varietat de materials, capaços de recollir més de 500 litres d'aigua per m² en 10 mesos.

Aquestes innovacions tenen potencial per instal·lar-se en altres llocs, com ara a Catalunya, sobretot en zones de l'altiplà central, la serralada litoral i el Prepirineu.

Per això, Manresa ha estat el lloc escollit aquest dimarts per presentar el projecte, liderat per investigadors del CREAF, GESPLAN, ICIA i ITC, amb l'objectiu de multiplicar-ne l'ús a tota la Península.
 

Inspirat en la naturalesa

Les fulles dels pins canaris tenen un secret, i és que estan dissenyades amb el mateix objectiu: atrapar gotes de la boira. Aquesta observació naturalista ha acabat inspirant i donant lloc al captador més eficient i versàtil dels tres models que han creat: el col·lector d'acícules.

Es tracta d'un sistema de muntatge fàcil, petit i que presenta uns travessers dels quals pengen fils metàl·lics idèntics a les fulles dels pins canaris. 

Captar aigua de la boira, una petita ajuda per pal·liar la sequera
Imatge del col·lector d'acícules creat per aquest projecte europeu (LIFE Nieblas)

"Parlem de sistemes que ja han estat provats, no són prototips, sinó estructures que ja es poden dur al mercat per fer-les servir en territoris on es compleixin les condicions de boira i vent", explica l'investigador del CREAF Vicenç Carabassa

Tot i això, el coordinador del projecte, Gustavo Viera, ha volgut matisar que "els captadors de boira no són per recollir grans quantitats d'aigua", però insisteix que, tot i així, són molts els usos que es poden donar a unes gotes que normalment no s'aprofiten.

I encara que aquesta aigua és apta per beure, l'objectiu del projecte va més encaminat a recol·lectar-la per a usos agrícoles, així com la possibilitat d'irrigar nova vegetació en llocs per restaurar, com els que han estat víctima d'incendis.
 

El potencial a Catalunya

La captació d'aigua de boira és una tecnologia àmpliament utilitzada en diversos països, però amb poca implantació a casa nostra a causa de la manca de dispositius realment eficients per a les nostres condicions i del poc estudi de les seves potencialitats.

"No serà una solució als problemes de sequera que estem vivint, però sí que pot ser una ajuda en determinats moments", reconeix Carabassa.

En aquest sentit, a les comarques de l'Anoia, el Bages i les Garrigues es donen les condicions òptimes per a una màxima captació: boira amb circulació d'aire.

En altres llocs com el Garraf, per la seva banda, estan realitzant projectes experimentals similars per calmar l'estrès hídric no solament amb la boira, sinó amb la rosada del matí.

Un altre indret "ideal", explica Carabassa, seria la conca d'Òdena, que va patir el foc l'any 2015 i on s'han intentat engegar diversos projectes per a la reforestació.

"A Catalunya hi ha recorregut important per a aquesta tecnologia, tant per restaurar com en l'àmbit de plantació agrícola, com a sistema de reg de suport, ja que hi ha zones on fruiters, ametllers i oliveres sofreixen per la falta de pluges que en altres èpoques els donaven prou aigua", ha explicat.

 

ARXIVAT A:
Sequera
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut