La Marató 2023, per la salut sexual i reproductiva, recapta 5.705.395 euros

"La Marató que dona llum" ha estat el lema de l'edició del diumenge 17 de desembre, a tots els canals i plataformes de 3Cat

La 32a edició de La Marató va ser la primera que es dedica a la salut sexual i reproductiva, conjunt de malalties i problemes que més incideixen en la població, amb una gran afectació entre les dones i els joves.

La salut sexual i reproductiva engloba el conjunt de patologies que afecten més la població, en tots els aspectes i al llarg de tota la vida. Són malalties que tenen una prevalença (proporció de persones afectades en una població i moment concrets) de 3 milions de persones a Catalunya, especialment entre les dones i els joves, i una incidència (nombre de casos nous que apareixen en una població i moment determinats) que s'estima en 210.905 casos nous cada any. Aquestes són xifres significativament elevades que representen un cost sanitari del 12,2% per al sistema de la salut.

En l'àmbit de la recerca, els equips d'investigació en salut sexual i reproductiva signen el 9% de les publicacions científiques catalanes, que els posicionen en la mitjana mundial.

Els problemes de la salut sexual i reproductiva poden afectar tothom. Moltes persones que hi conviuen no ho poden compartir amb el seu entorn, i molt sovint tampoc ho consulten amb el metge. I és que els tabús, els estigmes i la falta d'informació que encara envolten aquests problemes en dificulten la visibilització i normalització. Per contribuir a donar llum a aquesta realitat, La Marató de 3Cat ha desplegat una intensa campanya de sensibilització social.  

Anar al contingut