Una piulada en aparença inofensiva pot encendre els ànims de les xarxes
Una piulada en aparença inofensiva pot encendre els ànims de les xarxes

Pares que perjudiquen el futur laboral dels seus fills

El teu comportament a les xarxes socials marca el teu futur laboral. Els no nadius digitals ho tenim millor, però els nens d'ara pateixen un greu problema: els pares que comparteixen imatges d'ells a tort i a dret a les xarxes socials

Actualitzat

Potser creus en el destí. Potser creus en la sort. Potser creus molt en tu. Molt bé, però has de ser conscient que tot el que comparteixes a les xarxes socials, tot el que ensenyes, tot el que comentes i tot el que els altres mostren de tu, marquen del tot la teva futura feina.

Tinc la sort de no ser nadiua digital. Això em permet un major control de la meva empremta digital. M'explico. Se del cert que si em busques a Google, sortiran moltes fotos amb auriculars, fent-me selfies a diversos estudis de ràdio amb companys o entrevistats coneguts. Potser també surten algunes flors del meu jardí. Jo no dic mai si estic casada i si tinc fills o no. Sóc conscient que ho podeu descobrir o intuir navegant. També veureu la meva lluita amb el pes que m'ha acompanyat sempre al llarg dels anys. Això tampoc ho puc amagar.

Ara bé, posaria la mà al foc que no descobrireu res del meu passat amorós. No descobrireu que vaig ser voluntària olímpica com a redactora d'hoquei herba a la subseu de Terrassa. Tampoc trobareu res del meu pas dirigint una emissora a Andorra i no veureu res dels meus estius a Sa Ràpita, Mallorca ni res de res dels viatges a Galícia, Marbella, Holanda, Xina, Mauritània, Tibet, Israel… Totes aquestes fotos les tinc en àlbums que ocupen tot un armari.

Puc dir amb veu alta: Tinc control sobre la meva empremta digital!

He fet una tasca de revisió de les polítiques de privadesa de les xarxes socials. Has de controlar tu què veuen els amics dels teus amics de tu. S'ha de fer amb Facebook i amb la resta de xarxes socials: Instagram, Twitter, Youtube, Linkedin. En algunes xarxes és més fàcil que en altres. Borrar la teva presencia ja és una altre cosa.

"Recomanacions digitals per aquells que busquen feina". Aquest és el títol de la xerrada en anglès que vaig fer l'altre dia pel projecte European Personal Branding for Employment. Vaig donar un seguit de mètodes per  saber com netejar i dirigir la teva propia emprempta digital. Cada vegada hi ha més empreses que practiquen l'anomenat " BACKGROUND CHECK". És el nom que li donen als països anglosaxons al fet de fer una cerca prèvia a la xarxa per veure si realment és la persona que necessiten per un lloc concret. Per tant, agafa tu el control! Si ho vols ensenyar, perfecte. Si ho vols amagar, perfecte. Utilitza els cercles de Facebook per diferenciar allò personal dels grups de feina. Decideix tu!

Els nens i nenes que están naixent ara ho tenen pitjor. Cóm dir als pares que no ho publiquin tot de mi? Quin control tinc jo de la meva imatge que acabo de néixer? L'àlbum familiar que els més grans tenim amagat en un armari a les golfes, ara es converteix en fotos que queden per sempre a internet i que les pot veure qualsevol. El mateix director executiu de Google, Eric Schmidt, ha dit en algunes entrevistes que "a mesura que passi el temps, tots tindrem información compromesa a la xarxa. Fotos de la nostra adolescència de les quals ens avergonyirem". Schmidt conclou: "Un dia tots els adults ens veurem temptats en canviar-nos el nom per amagar el contingut compromès que sobre nosaltres hi ha a la xarxa."

Anar al contingut