L'àrbitre del Madrid-Barça no va reconèixer que la targeta a Vinicius hauria de ser vermella
El doblatge fals que ha portat a l'error en la groga a Vinicius
Fets o fakes

L'àrbitre del Madrid-Barça no va reconèixer que la targeta a Vinicius hauria d'haver estat vermella

Uns subtítols falsos donaven a entendre que Munuera Montero reconeixia que el jugador madridista hauria d'haver estat expulsat

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

Després del Madrid-Barça de semifinals de Copa que els blaugranes van guanyar 0 a 1, ha sorgit una polèmica arran d'un vídeo subtitulat que ha corregut per xarxes. Al vídeo s'hi veu l'àrbitre del partit, José Luis Munuera Montero, explicant a Éder Militao per què li ha mostrat una targeta groga a Vinicius després que agafés De Jong pel coll.

Al vídeo que ha circulat inicialment, en el subtítol s'hi podia llegir que Munuera reconeixia davant de Militao que l'acció de Vinicius hauria d'haver estat penalitzada amb l'expulsió:

Els culers han fet córrer aquesta versió, que abonava la tesi que Vinicius hauria d'haver estat expulsat, i que tot i que l'àrbitre fins i tot ho reconeix, finalment li ensenya només targeta groga.

La frase lliga bé amb el moviment dels llavis de l'àrbitre, però poc després des de Movistar s'ha fet públic un nou vídeo amb nous subtítols en què la versió és diferent:

Segons aquesta segona versió, que publica Vamos, l'àrbitre simplement explicava a Militao per què Vinicius mereixia una groga. El jugador brasiler, després de l'agafada a De Jong, va protestar ostensiblement i els culers també van demanar l'expulsió per una segona groga per aquestes queixes, però finalment va acabar el partit.

Què diuen els experts en lectura de llavis?

Al "Fets o fakes" ho hem consultat amb Celia Alba, doctora en lingüística i logopeda a Sant Joan de Déu. Segons Alba, no hi ha cap mena de dubte:

"Jo veig 'le coge del cuello (...) le coge del cuello y lo tira al suelo'."

Per tant, l'experta confirmaria la versió segons la qual l'àrbitre no reconeix una vermella sinó que explica l'acció.

Les protestes de Vinicius han portat molta polèmica darrerament i s'ha parlat sovint la permissivitat arbitral amb la seva gesticulació, quan a altres jugadors no se'ls tolera. Aquest fet pot explicar l'animadversió de moltes aficions davant les seves accions.

De tota manera, en aquesta ocasió no hi ha espai per als dubtes perquè en cap cas l'àrbitre Munuera Montero ha reconegut que hauria d'haver ensenyat una targeta vermella que no ha ensenyat.

 

 

ARXIVAT A:
EsportsNotícies falses
Anar al contingut