La foto de Barack Obama caminant per la Rambla feta amb Intel·ligència Artificial
La imatge de Barack Obama caminant per Barcelona feta amb IA
Fets o fakes

La imatge viral de Barack Obama a la Rambla de Barcelona: com saber si és real?

El secret està en els detalls de segon pla i la textura de la pell de les persones

Enllaç a altres textos de l'autor Carlos Baraibar, subeditor del "Catalunya migdia" i responsable de "Fets o fakes"

Carlos Baraibar

Subdirector de "La tarda de Catalunya Ràdio" i responsable de "Fets o fakes"

@carlosbaraibar
Actualitzat

L'arribada de Barack Obama a Barcelona per anar al concert de Bruce Springsteen aquest divendres ha estat l'excusa per l'aparició d'un nou repte que la Intel·ligència Artificial posa als nostres ulls. Al llarg del matí ha circulat una imatge de l'expresident dels Estats Units passejant per la Rambla.

A primer cop d'ull, la imatge és molt realista però de seguida crida l'atenció la cara d'Obama, l'expressió forçada i les pells molt llises d'algunes persones que hi apareixen. Amb una anàlisi més detallada feta amb InVid i fent servir la lupa, es veuen més detalls.

Com sol passar encara en aquestes imatges, el dimoni està en els detalls. En primer lloc en els dits. El noi que està darrere d'Obama a la dreta, agafant-se la motxilla, té un dit tort de manera antinatural. La mà esquerra d'Obama també té algun defecte.

La foto de Barack Obama caminant per la Rambla feta amb Intel·ligència Artificial
Els detalls que demostren que la fotografia és artificial (Fets o fakes)

Si ens fixem en l'home que apareix a la dreta d'Obama en primer pla i mirem les ulleres que porta penjades al coll, estan mal fetes. I de les que porta, encara que es veu menys, un dels vidres està deformat. Tornant al segon pla, darrere Obama a la dreta, veiem la cara d'un noi amb el que semblen unes ulleres de sol que s'estan desfent

A l'esquerra d'Obama, d'altra banda, entre les dues dones hi ha el cap d'un home que està 'mal fet'. Es podria atribuir a la mala qualitat de la imatge però justament aquesta incoherència entre aquest segon pla i l'altíssima definició del primer pla és un altre element que delata la procedència artificial de la foto. 

En aquest cas, la qualitat de la imatge rau en el que anomenem 'prompts', les ordres o descripcions que dones a IAs com Midjourney, Dall-E 2 o Stabble Difussion sobre el que vols. Com més acurades i precises siguin, de més qualitat serà la imatge obtinguda.

El context també ajuda

Finalment, i aquí entrem en el terreny de l'especulació, és molt improbable que Barack Obama surti a passejar per Barcelona, amb una motxilla i sense que es vegi cap persona de seguretat al seu voltant. A banda del servei secret que segueix tots els ex presidents dels Estats Units, els Mossos d'Esquadra també estan al cas de la seva presència a Catalunya.

Una imatge com aquesta, sense ningú pel mig i tan nítida seria el somni de qualsevol fotògraf i, ara per ara, només es pot aconseguir de manera artificial.

ARXIVAT A:
Intel·ligència artificialEstats UnitsMúsica
Anar al contingut