Comença una nova temporada de Catalunya Música
Aquest dilluns, 7 de setembre, Catalunya Música estrena la temporada 2020-2021 mirant al futur amb l'objectiu de consolidar l'obertura musical i de continguts engegada la temporada passada
Comença una nova temporada de Catalunya Música
Dilluns 7 de setembre

Comença una nova temporada de Catalunya Música

Aquest dilluns, 7 de setembre, Catalunya Música estrena la temporada 2020-2021 mirant al futur amb l'objectiu de consolidar l'obertura musical i de continguts engegada la temporada passada

El programa magazín "Tots els matins del món", liderat per Ester Pinart i Joan Vives, s'encarregarà de començar la jornada, de dilluns a divendres, des de les 7 fins a les 10 del matí. Aquesta serà la segona temporada del programa en aquest format, que sobretot inclourà molta música, però sense oblidar la part divulgativa. Per això, seguirà comptant amb les seccions habituals dels col·laboradors del programa, que acostaran els oients al món del cinema, l'òpera, el teatre musical, les músiques del món, l'electrònica, les dones del món de la música i moltes coses més.

Com a novetat, aquesta temporada el programa reforça la seva proposta informativa amb la col·laboració dels companys del programa "Assaig general", Albert Torrens i Marta Lanau. Cada dia, de 8 a dos quarts de 9 del matí, Lanau i Torrens agafaran el protagonisme i prendran el pols de l'actualitat musical en forma de titulars i dos reportatges diaris.

"Tots els matins del món" torna amb moltes ganes de continuar compartint els matins amb tots els oients, animant-los a participar en el programa a través de la secció "El meu moment", presentant novetats discogràfiques i esmorzant cada dia amb un nou convidat. Aquesta primera setmana entrevistaran Judit Carrera, directora general del CCCB; seguiran amb Pau Figueres, guitarrista, compositor i productor; Marta Infante, mezzosoprano; i tancaran la setmana amb Marc Díaz, director coral.

Una de les novetats destacades de la nova temporada de Catalunya Música és que a partir d'ara Xavier Chavarria es farà càrrec del programa "El compositor de la setmana", que, de dilluns a divendres, a les 10 del matí, repassarà la vida i l'obra d'un compositor. Chavarria donarà un nou aire al programa fent una aproximació als compositors més importants de tots els temps des d'un enfocament diferent. Resseguirà moments concrets de la seva vida que per algun motiu siguin especialment rellevants i aquests fils conductors seran l'excusa perfecta per sentir les seves obres més representatives. Els cinc primers compositors d'aquesta nova temporada seran Mozart, Beethoven, Ravel, Txaikovski i Rakhmàninov.

El 14 de setembre Victòria Palma encetarà un nou programa a Catalunya Música, "El gran tour". Serà una proposta pensada per escoltar bona música i que aquesta sigui el vehicle per moure'ns d'un lloc a un altre, comunicar idees i transmetre emocions. Un programa sense fronteres, ni passaports amb ganes d'eixamplar horitzons musicals. El més important no serà arribar a la destinació, sinó el camí que proposarà fer per un univers musical extraordinari i tot el que anirem trobant al llarg de la temporada. De dilluns a divendres, a les 7 de la tarda.

Les ganes que tenim que tot torni a la normalitat i que la música en viu sigui ben viva i ben present a les nostres vides fan de l'espai "Els concerts de Catalunya Música" un programa indispensable aquesta nova temporada. Per aquest motiu, ara més que mai, els enregistraments de concerts i les transmissions en directe seguiran sent un dels pilars fonamentals de la programació de l'emissora. Cada mes, s'oferiran al voltant de 80 enregistraments de concerts fets a casa nostra o provinents de l'intercanvi amb les emissores de la Unió Europea de Radiodifusió (UER). Com és habitual, els concerts s'emetran en diferit o bé en directe, amb una programació que tindrà com a segells distintius la qualitat i l'excel·lència musical.

Maria Montes presentarà "Els concerts", de dilluns a divendres, a les 11 del matí, i Eulàlia Benito, els de les 8 del vespre. La franja de les 4 de la tarda oferirà una selecció de concerts ja emesos amb anterioritat.

Com a novetat aquesta temporada, i per reforçar l'equip de presentadors del programa, Montse Aguilera serà la veu d'"Els concerts" del cap de setmana, amb dues edicions: els dissabtes a les 11 del matí i els diumenges a les 8 del vespre. Per la seva banda, Joan Vives, per dissetena temporada, presentarà les transmissions del concert matinal de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), els diumenges a les 11 del matí.

L'òpera també serà un dels plats forts de la nova temporada de Catalunya Música, que oferirà als oients una programació de títols operístics d'allò més selecta. Ignasi Pinyol i Aleix Palau, cada dissabte, de les 7 de la tarda a les 10 de la nit, oferiran l'audició íntegra d'una òpera, principalment en directe o diferit, provinent dels principals centres de producció nacionals i internacionals més importants. No hi faltaran, com és habitual, una selecció de títols de les noves temporades del Liceu, del Met de Nova York i de la Staatsoper de Viena, entre d'altres.

Per començar la temporada del "Directe a l'òpera", en aquest primer programa es podrà sentir un magnífic enregistrament històric que ens ha facilitat la Ràdio Austríaca. Sentirem l'òpera "Maria Stuarda", de Gaetano Donizetti, tal com va sonar a la Staatsoper de Viena el 28 de setembre del 1985. El repartiment l'encapçalaven la soprano Edita Gruberova, que debutava en el paper protagonista, i la mezzosoprano Agnes Baltsa en el rol d'Elisabetta, reina d'Anglaterra. Dues cantants molt estimades a casa nostra en uns papers que més endavant també van oferir al Gran Teatre del Liceu. Completen el repartiment de luxe el tenor Francisco Araiza en el paper del comte de Leicester i el baix Kurt Rydl en el paper de Giorgio Talbot. Amb ells sentirem el Cor i l'Orquestra de la Staatsoper de Viena dirigits per Ádám Fischer. Serà una esplèndida vetllada belcantista en la qual podrem gaudir d'una de les òperes de l'anomenada "trilogia Tudor" del compositor de Bèrgam.

L'aposta decidida per l'obertura musical cap a altres gèneres que Catalunya Música va fer la temporada passada es consolida aquest curs amb 3 programes de jazz presentats per Pilar Subirà: "Cafè Jazz", de dilluns a divendres, de dos quarts de 4 a les 4 de la tarda, "Via Jazz", també de dilluns a divendres, a les 11 de la nit, i els dissabtes a la mateixa hora en forma de concert, "Via Jazz Concert".

Després del parèntesi estival torna el programa "So de cobla" a l'antena de Catalunya Música. Serà els dissabtes, de 9 a 10 del matí, presentat per Ignasi Pinyol, com sempre amb uns apunts de l'actualitat sardanista i amb una selecció musical variada que inclourà els darrers enregistraments de les cobles i altres gravacions d'estudi o de concert.

El programa de músiques del món i música d'arrel "Les cordes de l'ukelele", que presenta Marta Lanau cada dissabte a la una del migdia, es reincorpora a la sintonia de Catalunya Música després de desaparèixer de la graella el passat mes de març per causa de la pandèmia de la Covid-19. Marta Lanau reprendrà el fil de "Les cordes de l'ukelele" amb un primer programa titulat "Inspirats per la samba, tocats per la bossa". El Brasil ha estat i és un país molt prolífic musicalment parlant, i són moltes les veus i els músics que s'hi han fixat i s'hi han inspirat, des de tots els gèneres, totes les generacions i tots els racons del món. En aquesta primera edició no hi faltaran, doncs, noms tan diversos com el de Cristina Branco, Rita Payés o David Byrne, que han donat la seva visió de la música d'artistes com Chico Buarque, Antonio Carlos Jobim o Paulinho da Viola.

I l'espai "Focus", dedicat a les músiques entre la clàssica i l'electrònica, que presenta Maria Montes els diumenges a les 11 de la nit, enceta la seva segona temporada amb un programa especial: una crònica de l'última edició del Festival Eufònic, que va tenir lloc a les Terres de l'Ebre entre el 27 i el 30 d'agost. Montes recuperà algunes de les veus dels seus protagonistes sobre el terreny, a més d'oferir als oients la possibilitat de reviure pinzellades sonores del que ha donat de si el festival.

 

Graella de Catalunya Música

 

catmusica.cat

facebook/catalunyamusica

twitter/catalunyamusica

instagram/catalunyamusica

 

#ApassionadamentClàssics

#IntensamentClàssics

Anar al contingut