Hector Berlioz
Hector Berlioz
Dimecres 15 de maig, a les 20.00

Catalunya Música retransmet en directe el concert d'aniversari de Berlioz del Festival Primavera de Praga

El dimecres 15 de maig, a les 20.00, Catalunya Música retransmetrà en directe un dels concerts més destacats de la 74a edició del Festival Primavera de Praga, el que servirà per commemorar el 150è aniversari de la mort d'Hector Berlioz. El protagonitzaran el violista txec Karel Untermüller, el tenor nord-americà Nicolas Phan, el Cor Filharmònic d'Eslovàquia, el Cor Kühn de Praga, el Cor Infantil Filharmònic de Praga i l'Orquestra Simfònica de Ràdio Praga, dirigits pel nord-americà John Nelson. Els comentaris de la retransmissió del concert els farà Maria Montes.

Tot el programa del concert girarà al voltant de la figura de Berlioz amb la interpretació de dues obres fonamentals del seu catàleg: d'una banda, la simfonia per a viola i orquestra "Harold a Itàlia", i a la segona part el "Te Deum", op. 22.

El monumental "Te Deum", d'Hector Berlioz, torna al Festival Primavera de Praga dirigit per John Nelson, a qui la crítica considera una de les màximes autoritats en la figura i l'obra del compositor francès. Fins al punt que el seu enregistrament de l'òpera "Els Troians" ha estat escollit millor enregistrament de l'any pel New York Times i la revista Gramophone.

Aquesta serà la segona vegada en 74 anys d'història del prestigiós festival que s'interpretarà el "Te Deum", de Berlioz. El compositor francès va utilitzar la música que havia començat a escriure per a Napoleó Bonaparte per construir una obra arquitectònicament monumental de lloança a Déu, amb un desplegament d'efectius espectacular. Per a l'estrena Berlioz va imaginar la participació de més de 1.500 músics en total, amb un cor de no menys de 1.000 cantants. L'estrena no va arribar a aquests efectius, però es va fer amb la participació conjunta de 900 artistes, entre músics i cantants, durant l'Exposició Universal de París del 1855. Va obtenir un èxit sense precedents.

Uns vint anys abans, el mític violinista Niccolo Paganini feia poc que havia adquirit una viola feta per Antonio Stradivari i volia una obra de concert per demostrar el domini que tenia de l'instrument. Berlioz va acceptar l'encàrrec però l'obra va agafar una altra volada. El compositor francès va escriure una simfonia programàtica per a viola i orquestra titulada "Harold a Itàlia". Aquesta serà l'obra que obrirà el concert. És una música poètica amb elements autobiogràfics representada per Harold, un pelegrí que viatja per indrets màgics.

Enguany tota la programació del Festival Primavera de Praga, que es farà del 12 de maig al 4 de juny, està impregnada de música francesa, i aquest concert, en particular, és una de les cites obligades. Aquest serà el gran homenatge del festival txec al visionari compositor francès Hector Berlioz amb motiu del 150è aniversari de la seva mort. El seu llegat musical –estretament connectat amb la música programàtica–, va revolucionar l'estètica i el llenguatge musical francès de mitjans del segle XIX i va servir de base de moltes altres obres impressionants, dotades d'una magnífica i acolorida expressivitat.

La retransmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

Anar al contingut