Zelenski, a l'exterior de la seu del govern ucraïnès, en un vídeo publicat aquest dissabte al matí (Reuters)
Zelenski a l'exterior de la seu del govern ucraïnès en un vídeo publicat aquest dissabte al matí (Reuters)

Zelenski es nega a marxar de Kíev: "Hem fet descarrilar el pla rus"

Els Estats Units haurien ofert al president d'Ucraïna evacuar-lo per evitar que el capturin i ell ho hauria rebutjat

RedaccióActualitzat

"Soc l'objectiu número u de l'enemic. La meva família, el segon. Volen destruir Ucraïna políticament destruint el cap d'estat."

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, és conscient de la situació arriscada en què es troba des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, aquest dijous. Zelenski, però, continua a Kíev i insisteix que no pensa marxar del país. El president ucraïnès assegura que la capital continua controlat per l'exèrcit del país i ha proclamat que havien aconseguit fer "descarrilar el pla rus".

Els Estats Units li haurien proposat evacuar-lo de la capital per evitar que el capturin, però ell ho ha rebutjat, segons publica The Washington Post citant fonts governamentals dels Estats Units i d'Ucraïna.

La Casa Blanca ha confirmat que s'està comunicant amb l'entorn del president ucraïnès per oferir-li suport. "Perseguir el cap d'estat seria un acte significativament horrible per part de les autoritats russes, però continuem en contacte amb l'entorn del president Zelenski, que ha deixat clar que encara és a Ucraïna, amb orgull i amb valentia", ha dit la portaveu de l'administració Biden, Jen Psaki.

Zelenski, amb el primer ministre, Denis Shmyhal, i altres càrrecs governamentals
Zelenski amb el primer ministre, Denís Xmigal, i altres càrrecs governamentals en un missatge des de Kíev (Reuters)


"No deixarem les armes"

Zelenski, l'actor que feia de president en una sèrie i ara és el president del país, ha proclamat que els ucraïnesos no deposaran les armes i defensaran el país, en un missatge des de Kíev, on no s'aturen els combats.

En un vídeo gravat per ell mateix a l'exterior de la seu presidencial ucraïnesa i publicat aquest dissabte al matí, Zelenski demana a la ciutadania que no es cregui les notícies falses.

"Recentment hi ha hagut molta informació falsa en línia segons la qual demano al nostre exèrcit que deposi les armes i que evacuï. Escolteu, soc aquí. No deixarem les armes. Defensarem el nostre estat. Perquè la nostra arma és la nostra veritat. I la veritat és que aquesta és la nostra terra, el nostre país, els nostres fills. I tot això ho defensarem."


En un altre vídeo, Zelenski ha assegurat que Kíev i les ciutats del voltants es mantenen sota control de l'exèrcit ucraïnès després d'haver aconseguit "repel·lir amb èxit els atacs enemics":

"Els ocupants volien bloquejar el centre del país i posar marionetes aquí, com a Donetsk. Hem fet descarrilar el seu pla"

El president ucraïnès ha emplaçat tots els ciutadans a quedar-se a Ucraïna i defensar el país, en un video penjat aquest dissabte al migdia:

L'endemà d'allargar la mà al seu homòleg rus, Vladímir Putin, oferint-se a asseure's a dialogar per "aturar la mort d'éssers humans", Zelenski manté la retòrica bel·licista i ha fet una crida a no perdre la capital.
 


Demana a la UE una decisió sobre l'adhesió d'Ucraïna

Des de Kíev, Zelenski ha parlat en les últimes hores amb el president polonès, Andrzej Duda; el francès, Emmanuel Macron; el primer ministre italià, Mario Draghi; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el del Consell Europeu, Charles Michel; segons ha anunciat ell mateix a les xarxes socials.

Amb Charles Michel, el president ucraïnès ha comentat "l'assistència efectiva i l'heroica lluita dels ucraïnesos per un futur lliure". Segons Zelenski, "és un moment crucial per tancar d'una vegada per totes el debat sobre si Ucraïna ha de pertànyer a la Unió Europea".

 

 

 

ARXIVAT A:
Volodímir ZelenskiUcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut