Kíev resisteix el tercer dia d'ofensiva russa

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que l'exèrcit està "repel·lint amb èxit els atacs enemics"

RedaccióActualitzat

Kíev ha resistit el tercer dia d'ofensiva russa. Les tropes russes han avançat al matí per diversos districtes de la capital ucraïnesa, cap al centre, però no han aconseguit fer-se amb el control de la ciutat.

Almenys fins a primera hora de la nit d'aquest dissabte, quan han tornat a sonar les alarmes antiaèries perquè s'han intensificat les explosions, el centre de la ciutat continua en mans del govern ucraïnès i l'exèrcit està resistint, tot i l'ordre de Moscou d'ampliar l'ofensiva en totes direccions.

Algunes informacions que arriben dels mateixos parlamentaris ucraïnesos avancen que aquesta matinada podria haver-hi la major ofensiva russa contra la capital.

De fet, el foc s'ha intensificat a la ciutat de Khàrkiv, molt a prop de Kíev, on algunes informacions parlen d'explosions en un dipòsit de petroli. El lloc té interès estratègic perquè té un aeroport militar i diverses instal·lacions petrolieres. Encara es desconeix l'abast d'aquest atac, així com els possibles danys ecològics.
 

Resistència a la capital

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha assegurat que les tropes ucraïneses han "resistit" i estan "repel·lint amb èxit els atacs enemics".

El president Zelenski assegura que han fet "descarrilar" els plans russos(Reuters)

En el mateix missatge ha afegit que han aconseguit fer "descarrilar" el pla d'atac de l'exèrcit rus i que "Kíev i les ciutats clau al voltant de la capital estan controlades pel nostre exèrcit".

Fonts del govern ucraïnès diuen que han causat un miler de baixes entre les tropes russes.

Restes d'un camió destruït, encara fumejant, a Kíev (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Des de Rússia, el portaveu del Ministeri de Defensa, Ígor Konaixenkov, no ha donat dades sobre les tropes russes.

Ha assegurat, però, que durant la nit de divendres han assolit 821 objectius militars ucraïnesos, entre els quals 14 aeròdroms, 24 sistemes de míssils antiaeris i 48 estacions de radars.

L'exèrcit rus també hauria abatut set avions, set helicòpters i nou drons, i destruït 87 tancs i altres vehicles blindats. 
 

Combats nocturns

A Kíev, un dels combats de la nit s'ha lliurat a l'avinguda Peremohi, una de les artèries principals de la ciutat, que surt del centre i enllaça amb l'autopista que va cap a l'oest.

Un ciutadà que s'ha afegit a les forces de defensa territorial camina a prop d'on a la nit hi ha hagut combats amb tropes russes (Reuters/Valentyn Ogirenko)

És aquí on l'exèrcit ucraïnès afirma que ha repel·lit l'embat dels soldats russos, en una zona a tocar del parc zoològic.

El Ministeri de Defensa britànic afirma que el gruix de les tropes russes que han d'entrar a Kíev són a uns trenta quilòmetres del centre de la ciutat. 


Atac amb míssils

L'exèrcit rus està bombardejant Kíev amb míssils. Un dels projectils ha impactat aquest matí en un edifici d'habitatges.

Impacte d'un míssil en un edifici d'habitatges, captat per una càmera de seguretat (Reuters)
Un home mira l'edifici que ha rebut l'impacte d'un míssil (Reuters/Gleb Garanich)

No hi ha hagut víctimes, segons ha informat un assessor del Ministeri de l'Interior.

Restes diverses i runa al peu de l'edifici d'habitatges impactat per un míssil a Kíev (Reuters/Gleb Garanic)

El ministre d'Exteriors, després d'aquest atac, ha demanat que s'aïlli completament Rússia, que ha qualificat de "criminal de guerra".


Tres nens morts

Segons el ministre de Salut, Víktor Liaxkó, almenys 198 persones han mort, entre civils i militars, a causa de la invasió d'Ucraïna per part de Rússia. Entre les víctimes mortals hi ha tres nens.

A més, el recompte oficial parla de 1.115 ferits, 33 dels quals són menors d'edat. 

Liashkó ha acusat l'exèrcit rus de "disparar deliberadament contra ambulàncies".


Zelenski, a Kíev

En un missatge a la televisió, el president, Volodímir Zelenski, visiblement abatut, ja advertia que aquesta nit hi hauria molts atacs.

En un vídeo gravat a Kíev ha assegurat que no marxarà de la capital i ha demanat que no es faci cas de les notícies falses.

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha fet un missatge des del centre de Kíev (Reuters)

Segons el Washington Post, Zelenski ha rebutjat l'oferiment del president Biden d'evacuar-lo a ell i a la seva família.


Nit de bombardejos, combats i refugis

La capital ha viscut una nit de mdivendres de combats en diversos barris, alguns ja propers al centre, com Xuliavka i Beresteiska. Moltes imatges captades amb el mòbil pels mateixos ucraïnesos mostren els atacs.


En aquesta situació, milers de persones han passat una segona nit a les estacions del metro de la capital d'Ucraïna, Kíev.

Soldats i civils es posen a cobert en sonar les alarmes antiaèries (Reuters/Gleb Garanich)

Són famílies senceres que busquen sota terra la protecció contra els atacs de l'exèrcit rus en una invasió que trasbalsa la vida de milions de persones. Han fet pinya i han anat passant les hores cantant cançons populars ucraïneses.


Els tancs, a Kíev

Durant el segon dia de la invasió russa a Ucraïna, els tancs russos han entrat a la capital i han arribat fins a 10 quilòmetres del centre.

Dos homes armats davant d'un edifici d'habitatges de Kíev que divendres va ser danyat per les restes d'un aparell abatut (Reuters/Umit Bektas)

Kíev ha quedat pràcticament encerclada i s'hi han sentit diverses explosions, que s'han intensificat durant la nit. Alguns projectils han impactat en edificis civils.

Un home travessa una avinguda cèntrica de Kíev, gairebé deserta, aquest divendres (Reuters/Valentyn Ogirenko)

Tota la població està mobilitzada i els homes d'entre 18 i 60 anys tenen prohibit sortir d'Ucraïna.

El govern ucraïnès ha fet una crida als ciutadans de les zones més amenaçades per les tropes russes: els demana que facin còctels Molotov i que no difonguin imatges a les xarxes que puguin ajudar l'enemic.

Cotxe aturat en punt de control al mig del carrer, a Kíev (Reuters/Carlos Barria)

S'han començat a veure els primers grups de defensa ciutadana, milícies formades per civils a qui han donat armes i munició.


Èxode d'ucraïnesos

Mentrestant, la fugida d'ucraïnesos cap a la frontera continua. No queden bitllets per als trens que surten de la capital. Per raons de seguretat no s'informa de l'horari ni la direcció dels trens i es demana als passatgers que no es facin selfies.

Un nen a la finestra d'un tren que evacua població des de Kíev cap a Lviv (Reuters/Umit Bektas)

Ja hi ha cues a les zones frontereres. Es calcula que entre dijous i divendres unes 100.000 persones han arribat a la frontera ucraïnesa amb Polònia, país de la regió on viu la colònia més gran d'ucraïnesos.

Un policia eslovac observa les persones arribades des d'Ucraïna (Reuters/Radovan Stoklasa)

A primera hora de la tarda, el viceministre de l'Interior polonès, Pawel Szefernaker, ha explicat en roda de premsa que només aquest dissabte, des de les 7 del matí, 9.000 persones més havien travessat la frontera procedents d'Ucraïna.

Szefernaker ha assegurat que Polònia disposa d'una reserva important de llocs d'acollida

Per la frontera entre Ucraïna i Polònia ja hi haurien passat més de 100.000 persones (Reuters/Bryan Woolston)

Des de Nacions Unides, ACNUR, l'agència per als refugiats, calcula que més de 150.000 persones procedents d'Ucraïna han arribat a països veïns.


Almenys la meitat han travessat la frontera amb Polònia, i la resta han passat a països com Hongria, Moldàvia, Eslovàquia o Romania.

Ciutadanes ucraïneses a Beregsurany, pas fronterer amb Hongria (Reuters/Bernadett Szabo)


De moment, sense diàleg

També hi ha hagut indicis de diàleg: tant Rússia com Ucraïna rebutgen el lloc de trobada que proposava l'altra part, però des del govern ucraïnès insisteixen que estan disposats a trobar data i lloc per iniciar les converses.

Aquest dissabte, el govern rus ha acusat el govern ucraïnès de no voler negociar.


Putin amenaça Finlàndia i Suècia

Rússia, d'altra banda, ha fet augmentat la tensió, aquest divendres, quan Rússia ha amenaçat Finlàndia i Suècia i els ha advertit que no entrin a l'OTAN.

Després de l'anunci, l'OTAN ha decidit desplegar forces de resposta ràpida per protegir els aliats.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut