El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, en una imatge recent (Europa Press)

Zelenski avisa que s'hauran de replegar "pas a pas" si els Estats Units no els ajuden

Ucraïna demana al Congrés els 60.000 milions promesos

"Això és el que hem après en aquesta guerra: si no prens la iniciativa, Rússia ho fa", ha resumit el president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, que ha advertit Occident que si no reben l'ajuda militar promesa pels Estats Units, el seu exèrcit s'haurà de replegar "a petits passos", de manera que els militars russos s'aproparien a les fronteres de la Unió Europea.

La suspensió de l'arribada de material militar occidental arran de la invasió de Gaza ha deixat indefens l'exèrcit ucraïnès i Zelenski ha insistit a reclamar ajuda: "Si no hi ha suport nord-americà, vol dir que no tenim defensa aèria, ni míssils Patriot, ni dispositius per a la guerra electrònica ni rondes d'artilleria de 155 mil·límetres", ha enumerat en una entrevista al diari The Washington Post.

"L'exèrcit ha estat incapaç de planificar operacions futures", diu Zelenski, que parla obertament d'unes forces ucraïneses "molt pressionades", que s'hauran de retirar "pas a pas" si no arriba l'ajuda internacional.


60.000 milions de dòlars d'ajuda

El líder ucraïnès ha reclamat al Congrés dels Estats Units que desbloquegi l'aprovació del paquet d'ajuda militar valorat en 60.000 milions de dòlars. "Aquest retard és costós per a Ucraïna", ha recalcat.

"Si el front es manté estable, Ucraïna pot armar i estrenar noves brigades a la rereguarda per dur a terme una nova contraofensiva a finals d'aquest any", ha afegit en un missatge més optimista.

Les paraules de Zelenski arriben en un moment de cert pessimisme a les cancelleries europees davant la possibilitat que Moscou estigui planejant una amenaça militar directa contra l'Europa central i bàltica.

Mentrestant, el primer ministre de Polònia adverteix que Europa viu una època de preguerra. Diu que si Ucraïna perd, cap país d'Europa se sentirà segur, i crida a incrementar la despesa militar per revertir la situació actual.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsUcraïnaRússia
Anar al contingut