Palma de Mallorca

Zapatero censura la vaga il·legal del Prat en la trobada tradicional d'estiu amb el rei Joan Carles

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, considera inacceptable l'acció dels treballadors que van provocar molèsties a milers de passatgers. Zapatero ha valorat la crisi al Palau de Marivent, on s'ha reunit amb el rei Joan Carles en la tradicional trobada que mantenen a Mallorca per repassar els temes d'actualitat. Així, l'Estatut de Catalunya, el procés de pau al País Basc i el conflicte al Líban han estat sobre la taula.

Actualitzat
Zapatero ha assegurat que l'actuació dels treballadors que van envair la pista de l'aeroport del Prat va ser "incomprensible i inacceptable" i apunta que els sindicats han de reflexionar sobre aquest assumpte. També ha anunciat que el Ministeri de Foment està elaborant "un informe al voltant del comportament de la companyia Iberia per avaluar si hi ha responsabilitats conforme a l'ordenament jurídic" i també posarà en marxa diverses iniciatives per "assessorar, informar i donar suport als ciutadans perquè puguin reclamar".

Un altre dels temes que Zapatero ha tractat abans de reunir-se amb el rei Joan Carles ha estat el recurs d'inconstitucionalitat que el Partit Popular ha presentat contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Zapatero ha lamentat que els populars no tinguin un projecte comú sobre les reformes dels estatuts, sinó només un "projecte d'embolic".

El procés de pau al País Basc també ha ocupat bona part de la reunió entre el cap de l'Estat i el de govern. Zapatero no ha aprofundit en aquest tema, perquè, segons ha dit cal actuar amb discreció. Justament aquesta actitud és la que per Zapatero ha permès albirar un horitzó de pau a Euskadi, encara que ha recordat que el procés encara té camí per recórrer. Tot i això, diu que s'estan complint totes les etapes.

Finalment, el conflicte al Pròxim Orient ha estat també a la reunió. Zapatero ha admès que l'estat d'Israel té "dret a defensar-se", però ha subratllat que "les víctimes innocents també el tenen que se les defensin", i ha recalcat que l'ús del dret a la defensa ha de ser proporcionat i mesurat.

Després de la trobada han sopat amb la reina Sofia i l'esposa del president, Sonsoles Espinosa. La segona trobada serà el 30 d'agost també a Palma, cinc dies després de la primera reunió del Consell de Ministres des de la fi del període de vacances.
Anar al contingut