Madrid

Zapatero anuncia ajudes per a les companyies aèries que augmentin els passatgers

En la segona i última sessió del Debat de Política General al Congrés dels Diputats, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha anunciat que el seu executiu es farà càrrec de les taxes que paguen les companyies aèries com a mesura per estimular el sector. En concret, les companyies que augmentin el nombre de passatgers fins al juny es beneficiaran de la mesura. L'anunci ha arribat en resposta a les intervencions dels membres del Grup Mixt. El debat l'ha tancat la intervenció del portaveu socialista, José Antonio Alonso, després dels torns de rèplica i contrarèplica, que ha afirmat que el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, ha batut el rècord de falta de propostes.

Actualitzat
Recta final al Congrés dels Diputats del Debat de Política General amb la intervenció del Grup Mixt i del grup socialista, i amb les respostes que els doni el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

Francisco Jorquera, portaveu del Bloc Nacionalista Gallec (BNG), ha estat el primer de prendre la paraula. Jorquera ha supeditat futurs acords amb el govern espanyol al compliment dels compromisos de l'executiu amb Galícia i ha demanat un impost sobre les "grans fortunes" com un dels canvis en la política fiscal. El diputat nacionalista també ha demanat a Zapatero més recursos per a les autonomies i respecte per la diversitat lingüística.

En nom de Coalició Canària (CC), Ana Oramas ha demanat al president espanyol que s'ocupi de la seva comunitat, que "aturi la sagnia d'ocupació" i que "impulsi un pla especial de promoció del turisme", perquè si no ho fa la pèrdua de llocs de treball serà "intensíssima".

La portaveu d'Unió, Progrés i Democràcia (UPyD), Rosa Díez, ha exigit al president Zapatero que "superi el dogmatisme partidista" i convoqui un pacte d'estat o eleccions. Díez ha considerat la unitat d'Espanya "l'únic instrument per garantir la igualtat de tots els espanyols davant la llei" i ha titllat de "nefasta" la política portada a terme per l'executiu.

Seguidament, ha pres la paraula el portaveu d'Unió del Poble Navarrès (UPN), Carlos Salvador, que ha felicitat PSOE i PP pel pacte a Euskadi i ha instat Zapatero a abandonar els "falsos debats d'interès partidista". "Som a l'UCI", ha afegit, i li ha preguntat, a continuació, fins quant es pot endeutar l'Estat. Tot i això, UPN ha ofert a Zapatero "lleialtat" per sortir de la crisi.

L'últim membre del Grup Mixt que ha intervingut ha estat Uxue Barkos, portaveu de Nafarroa Bai (NaBai), que ha acusat el president espanyol d'"anar a la deriva" i de "falta de coherència política". També considera que la soledat de Zapatero ha estat "buscada", però, tot i això, li ofereix lleialtat i li demana que busqui la suma d'esforços de tots els grups.

Zapatero replica

En el torn de rèplica, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat, en resposta al BNG, que les negociacions pel nou model de finançament autonòmic són a la recta final i ha assegurat que el seu executiu respectarà la identitat, l'autogovern i la cooficialitat de les llengües. A més, ha lamentat que altres formacions polítiques no entenguin la singularitat d'algunes regions de l'Estat.

En referència a la demanda que li feia CC d'impulsar el sector turístic a les Canàries, Zapatero ha anunciat una mesura de "caràcter immediat" que consistirà en una bonificació del 100% de les taxes aeroportuàries, excepte les de navegació, per a les companyies aèries que augmentin el nombre de passatgers. S'aplicarà de l'1 de juliol al 31 de desembre i tindrà un cost estimat per a l'executiu de 20 milions d'euros. L'objectiu de la mesura és donar suport al sector turístic, considerat estratègic pel govern espanyol.

A més, pel que fa a les Canàries, el president espanyol ha anunciat que es beneficiaran temporalment d'un 15% addicional de les tarifes aèries per a vols entre la Península i les illes. També per a les Canàries, ha anunciat un pla integral que s'aprovarà abans de final d'any per atendre les "particularitats" d'aquesta comunitat.

El cap de l'executiu ha tornat a defensar l'estat de les autonomies i l'ha qualificat d'"encert històric", encara que comporti "algun risc" de "trencament" de la igualtat. Dirigint-se a la portaveu d'UPyD, també ha dit que ha estat "el centralisme el que ha provocat les desigualtats" a l'Estat i li ha demanat que no confongui igualtat amb uniformitat.

També ha parlat del sector de la banca: ha admès que és "més fàcil" que hi hagi caixes afectades per la crisi que no pas bancs, i ha assegurat que el seu executiu no té intenció de fusionar-ne, sinó que l'objectiu és "salvar tot el que puguem del sector financer si es veu afectat". Pel que fa a les ajudes directes a la compra d'automòbils anunciada aquest dimarts, Zapatero ha defensat que hi participin les comunitats autònomes.

Alonso acusa Rajoy de falta de propostes


El Debat de Política General ha arribat al punt final amb la intervenció en nom del PSOE del portaveu al Congrés, José Antonio Alonso, que ha acusat el líder de l'oposició, Mariano Rajoy, de batre "el rècord parlamentari mundial d'absència de propostes", ja que, segons ha assegurat, no ha presentat ni una sola iniciativa en tot el debat.

Alonso considera que ha quedat clara la "decadència" de Rajoy i ha afirmat que no pot "tolerar" l'"insult personal i gratuït" als 169 diputats socialistes, que tenen la "força" d'onze milions de votants. El portaveu socialista, que ha defensat les mesures econòmiques proposades per Zapatero per fer front a la crisi, ha destacat que Bush, Aznar i companyia -i a la companyia hi havia Rajoy- són els que "van donar cobertura a l'especulació financera i van posar els pilars del desastre".

Primera jornada

Per dinamitzar el sector immobiliari, Rodríguez Zapatero va proposar, en la primera jornada del Debat de Política General, que a partir del 2011 comprar un pis no desgravi a aquells que cobrin més de 24.000 euros anuals. En automoció, el cap del govern espanyol anuncia ajudes directes que permetran estalviar fins a dos mil euros en la compra d'un vehicle.

Rodríguez Zapatero va anunciar també una rebaixa de l'impost de societats per a les pimes de menys de 25 treballadors que no retallin la plantilla, a més de màsters gratuïts als titulats a l'atur i ordinadors portàtils per als nens que comencin el cinquè curs l'any vinent.

Aquestes mesures, però, van ser rebudes amb una dura crítica del president del PP, Mariano Rajoy. Els dos líders van mantenir un cara a cara ple de retrets durant dues hores, en què el popular va parlar de fracàs de les polítiques dels socialistes i el president espanyol li va criticar que el seu partit s'aprofiti políticament de la crisi.

Pel que fa al finançament, el govern espanyol ha tornat a allargar la data prevista per al nou finançament català. Zapatero va situar l'acord abans del 15 de juliol i va assegurar que seria un bon finançament. Ho va dir després que tant CiU com ERC i ICV li van retreure l'incompliment reiterat dels seus compromisos amb Catalunya.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut