Moscou

Pegar a la dona a Rússia pot tenir el mateix càstig que aparcar malament

Ho denuncia una ONG que treballa amb dones víctimes de violència masclista

Manel AlíasActualitzat

Human Rights Watch ha presentat un informe esfereïdor sobre la violència que pateixen les dones a Rússia. La situació ha empitjorat i molt després que el Parlament rus decidís suavitzar les penes contra els agressors ara fa gairebé dos anys.

Es creu que els casos que es denuncien -34.000 l'any passat- són menys del 10%. En el seu informe, l'ONG assegura que falla tota la cadena que hauria de protegir les dones de la violència masclista.

El febrer del 2017, la Duma va aprovar una mesura que podia descol·locar, fins i tot, els qui estan acostumats a seguir la seva activitat parlamentària. Va despenalitzar les agressions domèstiques lleus, en cas de no haver-hi reiteració. Traduït en les paraules de la responsable d'una ONG que treballa amb dones víctimes de violència masclista: pegar a la dona pot tenir el mateix càstig que aparcar malament.

Ara Human Rights Watch ja té damunt la taula un primer balanç d'aquesta decisió.

"Les supervivents de la violència domèstica pateixen més ara per accedir a la justícia. I és encara més difícil que l'agressor sigui processat."
 

 

Iúlia Gorbunova és l'autora de l'informe "Et podria matar i ningú m'aturaria". Han entrevistat una setantena de persones a Rússia, entre les quals 24 dones víctimes d'una parella violenta.
L'informe relata com les dones que finalment troben la força per trucar a la policia, es troben molts cops o bé amb una actitud passiva o bé amb agents comprensius amb l'agressor. El resultat és que l'únic que aconsegueixen és una altra pallissa per part de la parella per haver avisat la policia.

"El policia va arribar a la casa i li va dir a ella: 'D'acord, parlaré amb ell'. I pocs minuts després, els va sentir rient a tots dos a la cuina. I, quan el policia va marxar, el marit li va trencar la mandíbula."

 

 

I la resposta als jutjats, lamenten, pot ser igualment decebedora. Perquè una dona que va ser estrangulada gairebé fins a la mort, es va sentir dir això:

"El jutge va dir: 'Ell anava begut. L'hauria d'haver deixat dormir'."
 

Falla el sistema en cadena i per això la llista de recomanacions de l'informe és llarga. Reclamen que s'apliquin mesures de protecció urgents per a les dones quan envien el crit d'alarma. I que s'aprovi una llei específica de violència domèstica.

ARXIVAT A:
Violència masclista
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut