Iak-42
El Iak-42 portava 62 soldats espanyols que tornaven de l'Afganistan.
Madrid

Víctimes del Iak-42 veuen l'indult de Rajoy com un cop a l'estat de dret i recorda que no van demanar perdó

El president de l'Associació de Víctimes del Iak-42, Miguel Ángel Sencianes, considera que l'indult parcial concedit pel govern de Mariano Rajoy a dos oficials condemnats en el cas sobre l'accident del Iakovlev 42 en què van morir 62 militars espanyols és un "cop d'estat" a l'estat de dret.

RedaccióActualitzat
Sencianes ha assenyalat que ara l'executiu ha buscat "una porta del darrere" per saltar-se l'estat de dret davant una sentència ferma i ha concedit l'indult al comandant José Ramón Ramírez García i al capità Miguel Ángel Sáez García, condemnats en el cas del Iak-42.

En aquest sentit, Sencianes ha recordat que l'indult requereix un reconeixement de la culpa i una petició de disculpes que hauria de ser admesa per les víctimes. Però en aquest cas, ha prosseguit, "mai han reconegut la culpa, ni tan sols en el judici, sinó que sempre ens han mentit". Sencianes ha dit que l'Associació que presideix no entén la concessió d'aquest indult.

"Fins i tot el rei demana perdó"

En la mateixa línia argumental, el president de l'Associació de Víctimes del Iak-42 ha recordat que fins i tot el rei Joan Carles "ha sabut reconèixer i demanar perdó" recentment per la seva cacera a Botswana. "No entenem -ha afegit- quina és la excepcionalitat d'aquestes persones perquè sense perdó els donin l'indult."

Finalment, Sencianes ha contraposat aquesta situació amb la de milers de militars que es juguen la vida "per recuperar el cadàver d'un company perquè no el deshonrin les tropes enemigues". "Aquestes persones -en referència als condemnats en el cas del Iak-42- el que van fer va ser deshonrar els seus propis companys."

"Per nosaltres -ha conclòs-, hi ha una deshonra a l'uniforme i una deshonra a la memòria dels militars que han donat la vida en un accident que es podia haver evitat."
Anar al contingut