Veten una nena amb síndrome de Down, que no podrà jugar un torneig amb les seves companyes

La Laia juga a vòlei des de fa vuit anys i la Federació Espanyola no permet que s'inscrigui en una competició en la categoria on juga sempre perquè té un any més

Núria VidalActualitzat

La Laia va fer 14 anys el setembre. Fa segon d'ESO, encara que per edat hauria de fer un curs més. Tot i néixer el 2005, sempre ha anat a l'escola i a l'esplai amb nens i nenes del 2006. Té síndrome de Down i Marta Montserrat, mare de la noia, explica que "amb companys i companyes d'un any menys es desenvolupa millor, al ritme que necessita".

També va a l'escola de música del barri, on canta i ha tocat instruments, i fa esport. Juga al Club Voleibol Esplugues des de fa vuit anys.

El seu equip és l'Infantil B i és l'única jugadora nascuda el 2005. La resta de companyes són del 2006 o del 2007. Són les seves amigues, amb qui ha crescut dins i fora de la pista. Es coneixen tant, que qualsevol moviment o comentari al terreny de joc "surt de manera natural", diu la mare de la Laia.


A la Lliga Catalana, la Laia juga en una categoria inferior

La Federació Catalana de Voleibol (FCVb) no ha posat impediments perquè jugui amb nenes un any més petites, una cosa poc freqüent en el món de l'esport. Quan club i família van decidir que el més convenient per a la Laia era continuar al seu equip de sempre, encara que li toqués fer el salt per edat, la Federació ho va acceptar.

Maribel Zamora, presidenta de la FCVb, ha explicat que es va buscar una solució "fora de la normativa perquè era una situació excepcional amb un tractament excepcional".

També ho van acceptar els altres clubs, que mai s'han queixat. Un àrbitre, que ha xiulat partits de la Laia, expressava la normalitat a través d'un comentari aquest dimarts a les xarxes socials: "Els cops que he pogut arbitrar el seu equip, he gaudit veient com s'ho passava i com li donaven suport i com ella animava les companyes i viceversa."


"Perdem una oportunitat d'inclusió"

Ara la Laia ha rebut una mala notícia. La Reial Federació Espanyola de Voleibol (RFEVB) no permet que jugui la Copa d'Espanya en la categoria infantil, la del seu equip, perquè la normativa diu que a les nenes nascudes el 2005 els correspon competir en la categoria cadet.

La jugadora de l'Esplugues no entén per què no podrà participar amb el seu equip de sempre en el torneig que es jugarà a Guadalajara el mes de desembre. "La Laia vol anar-hi", diu la mare, que opina que, amb la negativa de la RFEVB, "es perd una oportunitat d'inclusió".

 

La història de la Laia s'ha viralitzat a les xarxes socials amb l'etiqueta #LaiaJuega (Font: Club Voleibol Esplugues)


Els equips rivals tampoc entenen la resposta de la Federació i hi ha hagut diverses mostres de suport amb l'etiqueta #LaiaJuega. Dani Virumbrales, president del Club Voleibol Madrid, ha dit que, si la Laia no juga, ells tampoc:


Arguments de la Federació Espanyola de Voleibol

La Copa d'Espanya de Voleibol és un torneig que es juga des de fa set anys els dies de les vacances de Nadal. Hi poden participar tots els equips afiliats a la Federació. A diferència d'altres competicions com el Campionat d'Espanya, on només van els equips que s'hi classifiquen, en aquesta només cal inscriure-s'hi.

Com que és oficial, es regeix per la normativa de la Federació. Aquesta és l'explicació que esgrimeix l'organisme en un comunicat emès quan la història s'ha viralitzat a les xarxes socials:

"La RFEVB no permet que una esportista participi en categories inferiors a la de la seva edat, independentment que tingui síndrome de Down o de qualsevol altra circumstància o que les normes de la federació autonòmica ho puguin permetre."

Però el comunicat va més enllà de la pura normativa. La Federació Espanyola defensa que la negativa de poder inscriure l'equip a la competició no té cap relació amb el fet que la nena tingui síndrome de Down i acusa el club d'exclusió:

"L'únic que ha de fer [el club] és permetre que la nena participi amb l'equip de la seva edat, és a dir, el cadet, i contribueixi amb això a la plena inclusió de l'esportista en l'equip de la seva categoria, sense fer cap exclusió.

És impropi dels temps que corren, en què es persegueix la plena inclusió de les persones amb capacitats diferents, que s'impedeixi a una nena amb síndrome de Down participar amb l'equip amb el qual té llicència (cadet) i que es correspon amb la seva edat, i se la relegui a participar amb un equip de categoria inferior i es privi l'esportista de la plena inclusió a què té dret."

 

La inclusió, també en el món de l'esport

Marta Montserrat, mare de la Laia i que treballa a la Fundació Aura per a la inclusió social i laboral de persones amb discapacitat intel·lectual, opina que la inclusió és que estigui on pot desenvolupar-se:

"Justament quan dius que faci dues vegades P3 o que vagi a l'esplai amb nens i nenes més petits o que jugui a vòlei amb aquest equip. És aquí on ella pot, això és la inclusió. Si no, li poses moltes barreres."

Sobre el comunicat de la Federació, Montserrat assegura que ella veu en positiu que la Laia pugui jugar amb el seu equip de sempre i li sembla "sorprenent" que l'organisme "ho visqui al revés".

La mare de la Laia espera que aquesta experiència serveixi perquè canviïn algunes coses:

"Si a nivell educatiu i laboral s'està donant suport i posant mitjans per incloure les persones amb discapacitats en aquests àmbits, per què no es pot fer a nivell esportiu?"

 


Porta oberta de la Federació

El secretari tècnic de la RFEVB, Juan Pedro Sánchez, no tanca la porta a valorar el cas si reben una sol·licitud formal, que assegura que no han rebut. Diu que "si hi ha una argumentació, es pot valorar, encara que potser la resposta sigui la mateixa".

També apunta altres solucions que "siguin dins la normativa", com ara que s'inscrigui tot l'equip en una categoria superior. En aquest cas, la resta de l'equip tindria un any menys que les seves rivals. O fins i tot ha afirmat que es pot valorar "que juguin fora de competició".

Sánchez manté que es va respondre telefònicament a la petició de l'Esplugues i que es va fer d'acord amb una normativa que "és molt clara". Acusa el club de "precipitar-se" perquè encara queda molt temps i es poden trobar alternatives perquè la Laia jugui.

El Club Voleibol Esplugues, per la seva banda, explica que els va ser impossible parlar amb el director tècnic o algun altre membre de la Federació. "No s'hi van posar", assegura la secretària de la junta directiva del club, Sílvia Picas, que afegeix que per això van fer la consulta per telèfon. La resposta va ser que "les normes estaven per complir-les", diu Picas.

Zamora, presidenta de la catalana, s'ha mostrat "sorpresa" pel que ha passat i s'ha ofert per fer "el necessari per mediar". Ha assegurat que hi pot haver solucions: "S'han d'estudiar les opcions dintre la norma i si no buscar mesures d'excepcionalitat."

ARXIVAT A:
Síndrome de Down
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut