Aquests són els 15 grups de vacunació de la Covid: consulta a quin pertanys

Aquests són els 15 grups de vacunació de la Covid: consulta a quin pertanys

Els 4 amb més risc davant el coronavirus se'ls vacunarà en la primera etapa i la resta en la segona i la tercera

RedaccióActualitzat

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha detallat aquest divendres els 15 grups en què s'ha dividit la població de cara a les vacunacions contra la Covid-19.

Illa ha comparegut per recordar que, en la primera etapa, prevista fins al març, es vol vacunar els quatre primers grups que ja estaven definits, els de més risc.

Aquests 4 grups prioritaris són els residents i el personal sanitari i sociosanitari en residències de la tercera edat, el personal sanitari que està en primera línia i els grans dependents.

Segona i tercera etapes

Segons ha dit, en aquests 4 col·lectius prioritaris es calcula que hi ha uns 2 milions de persones.

La resta de grups es vacunaran en la segona i la tercera etapes, que es calcula que serà entre l'abril i els mesos d'estiu del 2021, i l'ordre s'anirà concretant en funció de la disponibilitat de vacunes.


Els 15 grups

Tots els 15 grups, composats per aquests 4 que ja es coneixien més els 11 que s'han conegut aquest divendres, són els següents tal i com els ha definit el ministre Illa:

  • 1 -  El personal sanitari i sociosanitari.
  • 2 -  Les persones residents en centres de gent gran.
  • 3 -  La població general més gran de 64 anys.
  • 4 -  Les persones amb gran discapacitat.
  • 5 -  Les persones amb condicions de risc "segons l'evidència científica", tant les que tenen risc alt com les que en tenen mitjà o baix.
  • 6 -  Les persones que viuen o treballen en comunitats en entorns tancats, distingint dos subgrups: els que viuen en aquestes condicions, i els que només hi treballen.
  • 7 -  Les persones vulnerables per la seva situació socioeconòmica.
  • 8 -  Les persones amb feines essencials.
  • 9 -  Tot el personal docent.
  • 10 -  Tota la població infantil.
  • 11 -  Tota la població adolescent i jove més gran de 16 anys.
  • 12 -  El conjunt de la població adulta.
  • 13 -  La població en àrees d'alta incidència o en situacions que es veuen afectades per la possibilitat de brots.
  • 14 -  Les dones embarassades i les mares en lactància natural.
  • 15 -  Les persones que ja han passat la Covid-19 i tenen anticossos.

4 criteris de risc

El ministre ha dit que els diferents grups, que abasten tota la població, s'han definit en funció de 4 criteris de risc: de morbiditat, d'exposició, d'impacte socioeconòmic i de transmissió de la malaltia.

També que de la 5 a la 15 s'aniran programant per a la vacunació en la segona o la tercera etapa depenent de com vagi evolucionant la vacunació i l'evidència científica sobre la Covid-19:

"Això serà una decisió flexible que s'anirà prenent per part dels tècnics conforme tinguem més dades sobre les vacunes i la disponibilitat que tinguem."

Vacuna de la Covid: llla detalla els 15 grups en què s'ha dividit la població
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, aquest divendres (EFE)

Vacunes per a 450.000 persones a Catalunya

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat aquest divendres que a partir del primer trimestre del 2021 a Catalunya es disposarà d'unes 900.000 dosis de vacunes.

Entrevistada al Matí de Catalunya Ràdio, Vergés ha dit que això hauria de permetre vacunar unes 450.000 persones, que serien la gent gran i els treballadors de les residències, a més dels sanitaris i totes les persones més grans de 80 anys.

Elogis de l'OMS a Espanya

La portaveu de l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, Margaret Harris, ha elogiat aquest mateix divendres la feina que està fent el ministeri de Sanitat per preparar les vacunacions.

Segons ha dit Harris, entrevistada al programa Planta Baixa, Espanya ha identificat "molt bé" els col·lectius vulnerables, per als quals l'OMS prioritza la vacunació.

La portaveu de l'OMS ha destacat les dificultats que comporta el calendari de vacunacions que s'està fixant, i que serà "una feina difícil arreu" portar-lo a terme:

"Trigarà temps en el sentit que la logística és complicada, l'important és que la planificació la tenim organitzada i si no es fa exactament seguint aquest calendari, hi haurà crítiques intensives a tots els governs i organitzacions, però realment sí que s'està arribant a aquest calendari."

Harris ha insistit que totes les vacunes que s'administrin a les persones compliran totes les mesures de seguretat necessàries.

La portaveu de l'OMS, Margaret Harris, aquest divendres intervenint al programa Planta Baixa
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut