"Usuaris" i no "persones usuàries": la RAE acusa el Congrés de forçar la llengua

La Reial Acadèmia Espanyola només coincideix amb algunes de les recomanacions que es fan a la guia del Congrés com ara forçar el gènere d'algunes paraules o la duplicitat

Marta Viladot Santaló

Irene Montero era una de les parlamentàries que més va batallar pel llenguatge inclusiu. Un exemple és l'ús de "niñas, niños y niñes" que va fer servir en el debat sobre la llei trans. Ja no és al Congrés, però un mes després de la seva sortida del govern espanyol, la mesa de la cambra va aprovar, el 5 de desembre passat, una guia amb recomanacions sobre l'ús no sexista del llenguatge.

I ara, qui ha sortit al pas d'aquestes recomanacions és la Reial Acadèmia Espanyola, que no acaba de veure gens clares les recomanacions del Congrés. De fet, arriba a afirmar que no es dona suport a la igualtat fent equilibris amb la llengua.

El Congrés i la RAE sí que coincideixen en alguns punts com, per exemple, que no és recomanable fer com feia Montero, i utilitzar les flexions de gènere no recollides al diccionari, com per exemple: "miembra" com a femení de "miembro".

Falta també per al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè el Congrés i la RAE recomanen no abusar de duplicitats com "els parlamentaris i les parlamentàries".

I en el recent debat per aprovar la modificació de l'article 49 de la Constitució per retirar la paraula "disminuït", Sánchez es va referir en més d'una ocasió a "els ciutadans i les ciutadanes".

Suggeriments que fa la guia del Congrés per a un ús inclusiu dels pronoms (Congrés dels Diputats)

La guia del Congrés tampoc recomana l'ús de l'arrova (@), la "x", o la "e" per neutralitzar el gènere de les paraules -com, per exemple, "ciudadanes", "ciudadanxs" o "ciudadan@s"-, ja que considera que fer-ho "és impropi de la llengua espanyola". 

Però tret d'aquestes coincidències, la major part són crítiques, i la RAE es queixa, sobretot, de les recomanacions del Congrés sobre l'anomenat masculí inclusiu. El Congrés recomana, per exemple, que no es digui "els usuaris", sinó "les persones usuàries".

La RAE considera forçat l'ús de "/" o la fórmula "persones..." per evitar el masculí (Congrés dels Diputats)

I per la RAE, això és summament forçat per a qualsevol hispanoparlant, tot i que alguns s'hi posen. És el cas del secretari primer de la mesa del Congrés, Gerardo Pisarello, d'En Comú Podem, que utilitza l'expressió "les persones independentistes" en comptes de "els independentistes".

La RAE conclou que no s'avança en la igualtat forçant de manera artificial la gramàtica i el lèxic de la llengua espanyola.

 

 

 

ARXIVAT A:
LGTBIQ+FeminismeCongrés dels Diputats
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut