Unanimitat al Parlament per investigar la gestió a les residències de gent gran

En el ple que ha aprovat crear la comissió d'investigació, l'oposició acusa el govern de "descoordinació" en la gestió dels geriàtrics durant la crisi del coronavirus

Actualitzat

Una comissió d'investigació estudiarà la gestió de les residències de gent gran. Tots els grups polítics del Parlament han estat d'acord a crear-la. Tots han reconegut que gairebé 4.000 morts a les residències són molts morts, massa.

La comissió està impulsada per Cs, el PSC-Units, CatECP, la CUP i el PPC i , finalment, JxCat i ERC han acabat donant-hi suport. Els dos partits del govern havien presentat conjuntament una esmena, que no s'ha incorporat en no ser admesa per l'oposició.

La creació de la comissió s'ha aprovat en un ple en què els partits de l'oposició han acusat el govern de descoordinació i han identificat les residències com la baula feble del sistema sanitari:

Vidal Aragonés (CUP): "Jornades partides, contractes a temps parcial, càrrega de feina per sobre del que els criteris tècnics estableixen i manca de personal, que els provoca encara més feina"

Noemí de la Calle (Cs): "Evidentment, aquesta crisi ha fet caure moltes màscares, una d'elles el poc interès de la Generalitat en la cura de les persones grans. I, per descomptat, cal revisar el sistema"

Santi Rodríguez (PP): "De què ens serveix tenir una de les esperances de vida més altes del món, si els que arriben a la quarta edat els condemnem a l'edat de pedra?"

Marta Ribas (Catalunya En Comú Podem): "Nosaltres volem que es parli de model en aquesta comissió. El tema, insisteixo, no era gens senzill, però es va trigar molt a afrontar-lo com calia. I, això, en una crisi sanitària d'una pandèmia, té conseqüències"

Raúl Moreno (PSC): "Volem saber què ha passat, què és el que ha funcionat, què és el que no ha funcionat en la gestió de les residències. Volem saber què s'ha fet bé, però, sobretot, el que volem és com ho hem de fer en cas que hi hagi un rebrot"

 

Vista de l'hemicicle del Parlament, durant el ple d'aquest dijous a la tarda
Vista de l'hemicicle del Parlament, durant el ple d'aquest dijous a la tarda (ACN / Job Vermeulen - Parlament)

 

Per la seva banda, Junts i Esquerra han posat en valor l'esforç, els canvis i totes i cadascuna de les mesures que s'han posat en marxa amb el coronavirus. Però també han assenyalat el govern espanyol, el deute històric, han dit, que també ha privat de recursos les residències. I especialment la centralització amb l'estat d'alarma.

Josep M. Forné (JxCat): "El finançament... és un dels pilars, és el pilar segurament, de l'estat del benestar menys enfortit, amb menys musculatura"

Marta Vilalta (ERC): "Si vam poder aconseguir material en aquells moments va ser, justament, perquè el govern de la Generalitat va saltar-se la prohibició del govern de l'estat anant a comprar a la Xina directament el material que després es va poder distribuir"

Precisament, Esquerra i el PSC s'han enganxat per l'estat d'alarma. Els socialistes han acusat els republicans de lligar el suport a les pròrrogues de l'estat d'alarma amb la comissió d'investigació al Parlament. Esquerra els ha acusat de cinisme perquè consideren que l'estat d'alarma ja no serveix per ajudar la gent.

ARXIVAT A:
Coronavirus Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut