Una víctima d'una agressió homòfoba: "M'han rebaixat a un ser que no val res"

Les agressions homòfobes van augmentar un 40% l'any passat a Barcelona i només aquest mes de gener n'hi ha hagut 23

RedaccióActualitzat

Segons dades de l'Observatori contra l'Homofòbia les agressions homòfobes van augmentar un 40% l'any passat a la ciutat de Barcelona. Només aquest mes de gener n'hi ha hagut 23.

El Sebastián Pereyra va patir una agressió per la seva condició sexual que li ha deixat seqüeles que està mirant de superar:

"M'han rebaixat a un ser que no val res. Jo soc homosexual i són els homes el que a mi m'agraden i van ser, justament, els homes els que em van atacar. M'ha quedat un rotllo psicològic contra els homes. Porto un any sense tenir relacions. He deixat de ser tan carinyós com era abans, de fer abraçades, de fer petons..."

 

Va venir de l'Argentina a Barcelona perquè la considerava una ciutat més oberta

"Barcelona era perfecta, mai vaig pensar que em passaria una cosa així, i tan heavy... Ara augmenten les agressions, van a més... Es nota."

 

Explica que el més difícil de superar no és el dany físic. Un grup d'homes el van apallissar mentre l'insultaven i amenaçaven de mort. El més difícil de superar és el dany emocional:

"Depressió, ansietat... perds la seguretat en tu mateix. Al final les coses et fan por. Els blaus van marxar en una setmana, però el que queda emocionalment perdura, perdura molt de temps."

 

Un grup de 15 nois va agredir el Quim Almeida i la seva parella a la sortida d'una discoteca a Sant Boi.

"Recordo que em van tirar a terra, recordo que em van saltar les ulleres, recordo una sensació de no saber on estava perquè aquells 15 nois primer van venir per darrere i ens van tirar a terra, ens van començar a donar cops de peu, cops de puny, ens van amenaçar, i va ser dur."

Quim Almeida

 

Explica que anirà a judici i que no vol que això condicioni la seva vida:

"Jo a Sant Boi considerava que era la meva zona de confort, és casa meva, i veure que això passa és un fet que no m'hauria imaginat mai. Els primers dies sí que vaig tenir por. Però no deixaré que aquest grup de nois facin que jo deixi de sortir per Sant Boi, deixi de sortir de festa, de sortir amb por al carrer."

 

Danys psicològics

Cristian Carrer, psicòleg, explica que les persones que han patit una agressió la reviuen sovint i tenen por que les tornin a agredir:

"Tenen por, hipervigilància per si els tornen a agredir. No paren de pensar en la situació de violència que han viscut. I si no hagués passat per allà? I si no hagués sortit aquell dia de festa?."

 

Assegura que cal invertir recursos per educar

"Hem de treballar a tots els nivells educatius des de ben petits, les persones han de saber que hi ha altres maneres d'estar al món, de ser al món, d'estimar al món."

 

Perfil de l'agressor

Eugeni Rodríguez, president de l'Observatori contra l' Homofòbia, explica que hi ha un perfil d'agressor que es repeteix i que cal donar als joves el missatge que no poden agredir el col·lectiu LGTBI i quedar impunes:

"El patró seria d'un home jove, que actua en grup, els caps de setmana, en els àmbits d'oci. És una forma clara de masculinitat, es demostrar a la manada que soc home. Com? Insulten un que no ho és, perquè és gai. Calen mesures punitives que donin el missatge als nois que agredeixen que això té un preu perquè sigui la barrera per no fer-ho."

 

Aposten també per incidir en l'educació:

"En l'educació cal una càpsula específica que parli no només que existeix el col·lectiu LGTBI,  sinó també d'una part que potser hem oblidat perquè pensàvem que no existia, que és que no es pot atacar."

 

Penes lleus

Les penes per a aquestes agressions acaben sent per delictes lleus, penes de multa. Les penes lleus donen un sentiment de desprotecció a les víctimes, que reclamen més seguretat en el transport públic i polítiques efectives contra aquestes agressions masclistes.

 

Guillermo Ramírez, advocat, alerta també de l'augment d'agressions i recomana denunciar:

"Però el que nosaltres recomanem és que, com a mínim, quedi constància policial que aquests fets han passat. Perquè pot ser que en el futur torni a passar, que aquella mateixa persona cometi un delicte similar, i llavors aquella denúncia cobra força."

ARXIVAT A:
LGTBIQ+
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut