L'Ariadna, Franco, en Pau i en Roger han explicat el seu cas a l'"InfoK"
L'Ariadna, Franco, en Pau i en Roger han explicat el seu cas a l'"InfoK"

Una víctima de "bullying": "Em va pegar cada dia des de 3r fins a 5è de primària"

Quatre víctimes d'assetjament escolar expliquen el seu cas a l'"InfoK"

RedaccióActualitzat

Quatre companys de classe des de primer d'ESO, tots víctimes de "bullying". Aquest és el cas de l'Ariadna, en Franco, en Pau i en Roger, quatre joves de 13 i 14 anys que ara fan pinya contra l'assetjament escolar i que han explicat el seu testimoni al programa InfoK coincidint amb el Dia Mundial contra l'Assetjament Escolar.

 

(Ariadna) "Em deien Torre Eiffel perquè era molt alta, o muda o 'borde' perquè no parlava."

(Pau) "Això d'estar a classe és la pitjor sensació que he tingut mai. De no voler aixecar el cap perquè recordes que tens molta gent al teu voltant que se'n riu de tu a la vegada."

 




Tots van fer el pas de trencar el silenci i demanar ajuda. En Franco va rebre cops durant dos cursos:

 

(Franco) "Hi havia un noi que em pegava diàriament. Jo tenia por d'anar a l'escola. Tenia pànic que em tornés a pegar i em passés alguna cosa més greu. Això va passar des de tercer fins a cinquè de primària."

(Franco) "Vaig estar un trimestre sense dir res a ningú, aguantant-m'ho tot i, quan arribava a casa amb els blaus i em preguntaven de què eren, deia que havia caigut al pati. Però me'n vaig començar a cansar. Ho vaig començar a dir als professors i als meus pares. I crec que és una de les millors decisions que he pres."

 


A en Roger li pegaven per robar-li material que tenia ell. Explicar el que li passava no va ser fàcil:

(Roger): "Al principi tens una mica de por, per si et sents inferior i tot això, però després ja vas agafant força i saps que pots."

 

Ara són conscients que parlar-ne és el primer pas per superar-ho i adonar-se que no estan sols:

(Ariadna) "Tots ens sentíem una mica impotents perquè ens pensàvem que estàvem sols, però, ara que hem fet pinya, ens podem recolzar en els altres. Mai estàs sol. El millor és fer pinya, parlar-ho i intentar fer tot el que es pugui per solucionar-ho. No quedar-se callat."

Aquests joves també van adreçar-se directament als assetjadors.

(Franco): "Una vegada li vaig preguntar per què. I ell em deia que ho feia per tenir més poder. Ell era el més gros de la classe i tenia la necessitat de pegar als altres per sentir-se superior. Necessitava descarregar tota la ira que tenia a dins."

(Ariadna): Anàvem a parlar amb aquests nens: 'Escolta, per què fas això? No tens cap dret i no hi ha cap raó per fer 'bullying'. Ningú s'ho mereix."

El "bullying" és una experiència traumàtica:

(Ariadna): "Et queda la por durant anys i qualsevol cosa, per petita que sigui, ja et recorda aquella experiència que vas passar o que estàs passant i et venen les ganes d'amagar-te un altre cop."

Després de passar per l'assetjament, tots quatre s'han decidit a crear una pàgina web, Junts contra el bullying, per ajudar persones que passen pel mateix. Els telèfons 116 111 i 900 018 018 també ofereixen ajuda, així com les webs www.noalacoso.org i www.aepae.es.

 

 


Notícia relacionada: Un de cada deu alumnes catalans és víctima de "bullying" a l'escola


Llibres i pel·lícules sobre el "bullying"

L'"InfoK" ha recopilat títols que parlen de l'assetjament escolar.

"Wonder": no jutgeu mai ningú pel seu aspecte. L'Auggie feia riure amb les seves ocurrències, però també feia pensar, i plorar de ràbia, quan els seus companys el maltractaven per ser diferent. L'autora del llibre publicat per La Campana és Raquel J. Palacio.

"Un monstre em ve a veure": una altra gran pel·lícula en què el protagonista és un nen que pateix "bullying". En Connor és un noi solitari, ignorat i maltractat pels seus companys. A més, la seva mare està malalta. El monstre l'ajudarà a superar les seves pors. També es basa en un llibre, del mateix títol, escrit per Patrick Ness i editat a Sembra.

"A Silent Voice": és un "anime", una pel·lícula de dibuixos japonesa. Els protagonistes són una nena que pateix assetjament pel fet de ser sorda, i el seu maltractador, que se'n penedirà moltíssim. També podeu llegir el manga, el còmic, en què està basat. L'ha publicat Milky Way edicions.

"Vermell, o per què el 'bullying' no és cap broma": és un llibre de Jan De Kinder, publicat per Tramuntana. El protagonista és en Tomàs, un nen que té les galtes vermelles. Per això els seus companys se'n burlen. Fins que una nena, la Laia, s'adona que li estan fent mal. Llavors es proposa ajudar-lo i s'enfronta als maltractadors.

"He vençut el bullying!": escrit per Emmanuelle Piquet i il·lustrat per Lisa Mandel. El publica Joventut. És un autèntic manual de com lluitar contra l'assetjament escolar. Ens presenta quinze històries de nois i noies víctimes del "bullying" que troben tàctiques, idees i solucions per sortir-se'n amb èxit.

"Noms robats": escrit i il·lustrat per Josep Antoni Tàssies i editat per Cruïlla. Mostra el punt de vista de les víctimes amb la història d'un nen a qui els companys mai li diuen pel seu nom. L'autor diu que el pitjor del "bullying" és la soledat que sent la víctima.

I dos llibres autobiogràfics:

"La ràbia", publicat per ARA Llibres. Lolita Bosch explica l'assetjament que va patir de petita. Amb el seu cas vol ajudar que tots els que sofert "bullying" trenquin el seu silenci.

Vídeo relacionat: El testimoni de Lolita Bosch

"Sóc especial i m'encanta!" recull el testimoni de la Laia Roig, que té 12 anys i té dèficit d'atenció. Per això els seus companys l'insultaven, se'n burlaven i la feien plorar. Va aconseguir vèncer el "bullying" amb l'ajut de la família i els professors. I ho explica en el seu primer llibre. Gràcies a ell ha descobert que té el do de la creativitat i ara torna a ser feliç.

ARXIVAT A:
BullyingAssetjament escolarEducació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut