Esther Raya és una de les votants de l'1-O a l'IES Pau Claris que podria afrontar una querella
Esther Raya és una de les votants de l'1-O a l'IES Pau Claris que podria afrontar una querella
Madrid

Una testimoni del Suprem acusa la policia d'haver-se quedat el seu mòbil l'1-O

Una votant que el dia del referèndum va ser a l'IES Pau Claris diu que va veure "voluntat de fer mal" en els agents

Irene VaquéActualitzat

La imatge de l'escala de l'IES Pau Claris de Barcelona és una de les més impactants de l'1-O. Esther Raya hi era i aquest dimarts ha explicat al Suprem com la policia va actuar de forma "molt agressiva".

Ha narrat que la gent estava asseguda "de forma pacífica i calmada" a l'escala que connectava el pati del centre amb el replà on hi havia les urnes, i com els agents van començar a arrencar la gent, "a bufetejar, els arrossegaven de molt males maneres, sense dir cap paraula; és el que més em va inquietar". 
 

La testimoni, citada per la defensa de Jordi Cuixart en la segona i última sessió del judici aquesta setmana de Sant Isidre, ha comentat que els policies "tenien pressa" i va veure com un agent "feia cops de puny al cap" a un noi. També que "agafaven dones pels cabells". 

Quan van arribar on era ella, a la meitat superior de l'escala, els agents estaven "visiblement cansats per l'esforç de pegar". A ella la van agafar per una cama: 

"Estava asseguda a l'escala. Va venir un agent i em vaig quedar paralitzada. Un altre de més avall em va agafar per la cama i em va llançar. Un altre agent va posar la cama com per fer la traveta. No hi va arribar, però hi havia voluntat de fer mal." 

Després van "tirar gent per les escales". Aquest és un dels vídeos de l'1-O en aquest institut del Fort Pienc: 
 

 

"Tinc proves que el meu mòbil el té la policia"

Raya ha explicat també que, a l'escala, els agents li van estirar la bossa i el mòbil amb el qual els estava gravant. I ha indicat que té "indicis" que el telèfon se l'ha quedat la policia: 

"El mòbil he de dir que no el vaig recuperar i que està en mans de la policia, perquè tinc indicis que s'hi han connectat des d'una població del sud d'Andalusia. I en el meu mòbil personal se m'han esborrat fotos, vídeos, converses de WhatsApp. Jo tinc proves, indicis, que el mòbil el té actualment el cos de policia."

La testimoni ha comentat que ha denunciat els fets al jutjat, però no té constància de si s'ha fet cap actuació judicial. 
 

Denunciada per l'1-O 


Tampoc té constància del curs que ha seguit la querella que un sindicat policial va anunciar que volia presentar contra algunes de les persones que eren a l'IES Pau Claris el dia del referèndum. "Des de fa un mes i mig tinc coneixement que volen presentar la querella, i crec que la Fiscalia s'hi ha adherit", ha explicat al jutge Marchena quan li ha demanat si estava o havia estat processada. 

L'advocada de Raya va presentar un recurs, però no tenen cap notificació del jutjat. 

La Fiscalia va demanar que s'investiguessin nou dels 19 votants que el Sindicat Professional de Policia va sol·licitar investigar per resistència o desobediència greu a l'autoritat. Aquests votants es van querellar per lesions contra la policia.
 

 

 

ARXIVAT A:
Judici procés
Anar al contingut