La petita Bobbie Wilson, distingida a Yale, amb la col·lecció d'insectes caçats per ella
La petita Bobbi Wilson, distingida a Yale, amb la col·lecció d'insectes caçats per ella (Universitat de Yale)

Yale distingeix una nena negra, denunciada per sospitosa per un veí quan caçava insectes invasors

La universitat nord-americana homenatja Bobbi Wilson, de 9 anys, reconeixent-la com a "inspiració" per als científics després que una veïna avisés la policia perquè la considerava "sospitosa"

Irene Vaqué ReigActualitzat

Amb només 9 anys, la nena nord-americana Bobbi Wilson ha rebut un homenatge a la reconeguda Universitat de Yale. La menor va llançar-se a caçar insectes invasors al costat de casa seva a Caldwell, a Nova Jersey, amb un repel·lent de fabricació casolana. Una acció que va aixecar la malfiança d'un veí de la menor, que va denunciar a la policia la conducta "sospitosa" de la nena, que és negra. 

L'incident va despertar l'interès d'alguns mitjans nord-americans i va arribar a Yale, on van tenir clar que el que es mereixia la nena no era una denúncia, sinó un reconeixement. 

Fa uns dies, l'Escola de Salut Pública de Yale va distingir la tasca de Bobbi Wonder, com la coneixen els amics i familiars, "per l'esforç en l'erradicació de la mosca llanterna amb taques a la seva localitat natal". La professora auxiliar de Yale Iljeoma Opara, també negra i organitzadora de l'esdeveniment, va destacar que la nena és un model "inspirador" per a tota la comunitat científica

"Volíem demostrar com és de valenta i inspiradora, i assegurar-nos que continua sentint-se honorada i estimada per la comunitat de Yale." 

Bobbi Wilson i la seva mare, emocionades durant l'acte de reconeixement a Yale
Bobbi Wilson i la seva mare, emocionades durant l'acte de reconeixement a Yale (Universitat de Yale)

La nena ha trepitjat Yale dues vegades. Abans de l'homenatge, el centre es va posar en contacte amb la seva mare, Monique Joseph, per convidar tant la Bobbi com la seva germana gran, la Hayden, a conèixer de primera mà científiques negres i exitoses. Volien compensar el record negatiu del dia de la cacera d'insectes. 


La mare: "Aquell dia, el meu món es va parar"

La mare s'ha declarat emocionada per la resposta de la universitat i ha dit que "no hi ha paraules al diccionari" per descriure la reacció que li ha causat el reconeixement després d'un dia que defineix com a negre:

"El que més s'hi acosta és el dia que es va morir la meva mare. Ja ho saps, sents parlar de racisme; l'experimentes en la teva perifèria, si tens sort a la vida. No truca a la teva porta. Aquell matí, quan va passar, el meu món es va parar." 

La mare també ha elogiat el coratge de la germana gran per haver denunciat la injustícia en una reunió de l'Ajuntament, que és el que va propiciar que grans mitjans com la CNN en parlessin. 

Tot i que, d'entrada, ella era partidària de no fer-ne una causa, per evitar conflictes més greus, un cop va ser conscient que la trucada a la policia tenia una motivació racista va canviar d'actitud. El racisme és racisme "encara que el vulguis minimitzar". 

A banda de la distinció, Yale ha fet una excepció amb la feina de Bobbi Wilson i ha acceptat la seva col·lecció d'insectes al Museu Peabody d'Història Natural. "El museu s'enorgulleix de donar-li suport a ella i als altres joves científics, així com als estudiants interessats en les STEM", en referència als estudis de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. 

 

Una amenaça per als arbres fruiters i la vinya, entre altres

La mosca llanterna amb taques és una plaga invasora molt perjudicial que s'alimenta de forma voraç de més de 70 arbres diferents i suposa una amenaça per a cultius com la vinya, els arbres fruiters, de fruita seca o les plantes ornamentals. 

Originària d'algunes parts de l'Àsia, es va detectar per primera vegada en territori nord-americà l'any 2014, a Pennsilvània, i, malgrat les campanyes per combatre-la, s'ha propagat per més d'11 estats de l'est dels Estats Units.

La mosca llanterna amb taques és una plaga invasora procedent de l'Àsia
La mosca llanterna amb taques és una plaga invasora procedent d'Àsia (Universitat de Yale)

En aquest vídeo dels productors de vinya californians s'explica que l'única manera de combatre la plaga és eliminant-ne els ous i els exemplars: 

En aquest altre, de fa 3 anys i en anglès, es pot veure la plaga en què s'ha convertit aquest animal. Se'n poden trobar centenars de milers d'exemplars en un sol arbre. 

Tot i el seu aspecte i nom, aquest animal no és ni una mosca ni una arna, sinó que pertany a la família dels hemípters, com les xinxes, les llagostes o les cigales.  

 

ARXIVAT A:
CiènciaMedi ambientEstats UnitsRacisme
Anar al contingut