L'Hotel Saratoga després de l'explosió aquest divendres a l'Havana (Reuters)

47 morts, entre ells una turista espanyola, en l'explosió d'un hotel de luxe a l'Havana

Els serveis d'emergència continuen traient víctimes i ferits de sota la runa de l'hotel

RedaccióActualitzat

47 persones han mort i una vuitantena han quedat ferides en una forta explosió aquest divendres a l'Hotel Saratoga del centre de l'Havana, a Cuba. Entre les víctimes hi ha una turista espanyola morta i la seva parella, que ha quedat ferit, però no es tem per la seva vida. La dona morta és gallega i vivia a Viveiro, a Lugo. En el moment de l'explosió era amb la seva parella a la plaça de davant de l'hotel.

L'explosió ha passat aquest divendres poc abans de les 11 del matí, hora de Cuba, ha fet caure part de la façana de l'hotel i ha provocat un incendi, el fum del qual s'ha vist des de bona part de la ciutat.

 

 

Busquen els desapareguts

Els equips de rescat continuen buscant entre la runa per si hi ha persones que hi puguin haver quedat enterrades i, segons apunta el diari Granma, podria haver-hi persones atrapades al soterrani de l'hotel. Segons les autoritats cubanes, encara hi ha 19 persones desaparegudes.

El balanç de víctimes ha anat pujant al llarg del dia, i segons les últimes xifres oficials, 47 persones haurien perdut la vida en l'explosió, entre elles quatre menors i una dona embarassada. L'explosió també ha deixat una vuitantena de ferits, alguns d'extrema gravetat o crítics. Entre els ferits hi ha 15 menors, tres en estat crític.

L'edifici, construït el 1880 i que funcionava com a hotel des del 1933, té 6 plantes i ha quedat molt afectat, sobretot els baixos i els dos primers pisos.

De 5 estrelles i situat al passeig del Prado, una de les principals avingudes de La Habana Vieja, estava considerat un dels hotels més luxosos de la ciutat, i s'havia restaurat el 2005.

 

Una fuita de gas, principal hipòtesi

El president de Cuba ha anat al lloc de l'explosió i ha dit que una fuita de gas és la causa més probable, segons el que se sap fins ara:

L'ona expansiva també ha afectat tres edificis pròxims, on s'estan avaluant els danys.

 

Tornava a obrir dimarts que ve

Segons la pàgina de Facebook de l'hotel, estava tancat des de feia dos anys a causa a la covid, i tenia previst tornar a obrir dimarts que ve, dia 10 de maig:


Roberto Enrique Calzadilla, portaveu de l'empresa militar que opera molts dels hotels del país, ha confirmat que a l'hotel no hi havia clients, i que estaven fent els preparatius per a la reobertura:

"Els treballadors estaven fent reparacions i tots els treballs per tornar a obrir l'hotel, al matí han restablert el subministrament de gas i sembla que un accident ha provocat l'explosió."

Façana de l'Hotel Saratoga de l'Havana aquest divendres després de l'explosió (Reuters)
ARXIVAT A:
Cuba
Anar al contingut