Llum en la seva fase de desinfecció

Una empresa de Vic crea un llum LED per desinfectar espais de virus com el de la Covid-19

L'aparell està pensat per a centres sanitaris, equipaments públics i negocis

Redacció/ACNActualitzat

Una empresa de Vic ha dissenyat un llum LED que permet desinfectar els espais de bacteris i virus com el de la Covid-19. Ho fa a través de dos sistemes: un que actua sobre les superfícies i un altre sobre l'aire.

L'aparell, inicialment pensat per a centres sanitaris, equipaments públics i negocis, es controla a través d'una aplicació mòbil que permet programar quin ús aplicar i quants segons de radiació s'emeten en funció del virus que es vulgui "atacar".

El gerent de la companyia, Pere Lloansí, ha explicat que fa temps que l'empresa treballa en la idea de fer llums per combatre els virus i bacteris.

Ha estat l'aparició del coronavirus el que ha acabat d'impulsar el projecte. A l'espera dels últims tests, el nou llum podria estar al mercat a la tardor. El producte està 100% fabricat a Vic.

El tret distintiu del llum és que inclou tres usos en un mateix aparell. D'una banda, utilitza una tecnologia ultraviolada de tipus C. Aquesta, que és la que utilitzen alguns hospitals per desinfectar els quiròfans, emet una longitud d'ona molt curta, cosa que permet "perforar i entrar dins de l'ADN dels virus i bacteris", explica el cap d'operacions, David Ortega.

En el cas del de la Covid-19, afegeix, d'acord amb les últimes investigacions, calen entre 5 i 6 segons de radiació, amb aquesta amplitud d'ona, per acabar amb el virus. A través d'aquest sistema es poden desinfectar les superfícies de virus i bacteris.

El segon dels usos és que desinfecta l'aire de virus i bacteris. Inclou un sistema que permet fer circular l'aire de l'habitació i filtrar-lo i desinfectar-lo gràcies a un sistema de ventilació integrat.

En paral·lel, en la seva funció d'il·luminar, ofereix un canvi de tonalitat de la llum de freda a càlida, un fet que, segons els seus creadors, "permet relaxar la visió".

Llum en la seva fase de desinfecció (ACN/Gemma Aleman)

No hi pot haver ningú mentre funciona el llum

A causa de les radiacions, la llum ultraviolada s'ha d'emetre quan no hi ha ningú. Per evitar riscos, incorpora un sensor de moviment perquè, si detecta algú a l'habitació, automàticament el llum es pari. En el cas de la desinfecció de l'aire, sí que pot funcionar amb gent.

Montronic Vic està fent els últims tests. Ortega explica que està pensat per a hospitals, equipaments públics, restaurants, hotels i gimnasos. "Cal utilitzar-ho amb precaució i cal formar primer aquest mercat abans d'abordar l'ús domèstic", assenyala.

L'altre tret distintiu del producte és que està 100% fabricat a Vic, és producte local. Les peces, expliquen els seus impulsors, s'han adquirit a proveïdors catalans, i el sistema s'ha confeccionat i produït a les instal·lacions vigatanes, que disposen de tecnologia d'última generació.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut