Com reforçar el sistema immunitari: certeses i falsos mites
Una dieta equilibrada és positiva per al sistema immunitari (Wikipedia)

Una dieta amb pocs greixos i amb vegetals pot reduir la mortalitat per càncer de mama

Un ampli estudi nord-americà demostra els beneficis d'una dieta saludable en la reducció del risc de mort per aquesta malaltia

Xavier DuranActualitzat

Una dieta baixa en greixos i rica en fruites i verdures pot reduir significativament la mortalitat per càncer de mama. Aquest fet ja conegut pels oncòlegs i per moltes dones que pateixen aquesta malaltia s'ha demostrat de manera clara en un amplíssim estudi que es presentarà a la reunió anual de la Societat Americana d'Oncologia Clínica, que començarà el 31 de maig a Chicago.

L'estudi s'ha basat en el seguiment durant més de 19 anys de vora 49.000 dones postmenopàusiques d'entre 50 i 79 anys sense historial previ de càncer de mama. Dividides en dos grups, en un es va establir una dieta baixa en greixos i racions diàries de fruites, verdures i cereals. L'altre grup mantenia la seva dieta habitual, més rica en greixos.

Els resultats indiquen que les dones que feien la dieta tenien fins a un 21% menys de risc de morir de càncer de mama que l'altre grup. Segons el director de l'estudi, Rowan Chlebowski, de l'Institut de Recerca Biomèdica de Los Angeles, es tracta del primer estudi controlat, amb repartiment aleatori de les participants, en què es demostra que una dieta saludable redueix el risc de mort per aquest tipus de càncer.

De fet, el mateix equip ja va publicar conclusions semblants al setembre del 2017 a la revista "Journal of Clinical Oncology". En aquell moment, el seguiment havia estat, de mitjana, de 16 anys. Els resultats actualitzats dos anys després són els que es presentaran a Chicago.

Segons Antonio Agudo, cap de la Unitat de Nutrició i Càncer de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), es tracta d'un fet ja conegut, però que ara es confirma amb un estudi molt ampli. Però, a més, tot i que es destaca la dieta baixa en greixos, un factor clau pot ser el control del pes:

"Ja se sap que l'obesitat és un factor de risc en càncer de mama. Per tant, una dieta baixa en greixos i rica en fruites, verdures i cereals pot ajudar a perdre pes o a controlar-lo".

Agudo comenta un estudi més antic del mateix autor, Chlebowski, que havia demostrat la utilitat d'un règim alimentari per reduir la reproducció del càncer de mama. Es va publicar el 2006 a la revista "Journal of the National Cancer Institute" i es basava en un grup més petit: 2.437 dones repartides en dos grups. El seguiment durant cinc anys va demostrar que la dieta saludable reduïa el risc de recidiva.
 

La reaparició del càncer, una de les principals causes de mort

La reaparició del càncer és una de les principals causes de mort en aquesta malaltia. Per això, el doctor Agudo apunta que l'important sembla ser que una dieta saludable permet reduir o controlar el pes, fa més improbable que el càncer es reprodueixi i, per tant, reduiria la mortalitat.

A la dieta habitual de les dones, els greixos significaven el 32% o més de la ingesta diària de calories. En el grup en què es modificava l'alimentació es va intentar que signifiquessin un 20% o menys. La majoria no hi va arribar, però sí que van aconseguir baixar del 25%. La dieta es va mantenir aproximadament vuit anys i mig. De mitjana van perdre un 3% del pes inicial, mentre que, en el grup control, el pes no es va modificar.

El seguiment va continuar fins vora 20 anys després de l'inici de l'estudi. Entre 1993 i 2013 es van diagnosticar 3.374 casos de càncer de mama. El grup que havia seguit dieta va mostrar un risc de mort per qualsevol causa un 15% menor en comparació amb el grup control. El risc de mort per càncer de mama va ser un 21% menor.

Sent la reducció de l'obesitat i el control del pes un element clau per prevenir el càncer de mama o per augmentar la supervivència després del diagnòstic, Agudo explica quer tant la dieta com l'activitat física es recomanen a les pacients:

"El problema és com implementar-ho perquè totes les dones amb càncer de mama tinguin accés a una dieta saludable i a l'activitat física".

A Europa s'estan realitzant diversos estudis d'intervenció sobre dieta, exercici físic i càncer de mama. Un es fa a diversos hospitals de Catalunya coordinat des de l'ICO, amb finançament de La Marató de TV3.

ARXIVAT A:
CàncerAlimentacióSalut
Anar al contingut