Equador

Un terratrèmol a l'Equador deixa almenys 272 víctimes mortals i 2.527 ferits

L'epicentre del sisme és entre les localitats de Cojimíes i Pedernales, a la costa nord del país

RedaccióActualitzat
Un terratrèmol de magnitud 7,8 ha sacsejat aquesta nit passada l'Equador i ha provocat la mort de 272 persones, segons l'últim balanç de víctimes que ha fet el vicepresident de la república, Jorge Glas. Hi ha 2.527 ferits i un nombre de desapareguts que Glas no ha concretat.

El president equatorià, Rafael Correa, que estava a Roma en el moment del terratrèmol, vola directament a la ciutat de Manta, una de les poblacions més afectades. 

L'epicentre del sisme s'ha situat entre les localitats de Cojimíes i Pedernales, a la costa nord del país. Pedernales, una ciutat balneari del nord del país ha quedat pràcticament destruïda, segons ha informat el president Correa.

El sisme ha provocat importants destrosses, com un pont que ha quedat derruït a Guayaquil o la torre d'un aeroport a la ciutat de Manta, que s'ha enfonsat. A la capital, Quito, han quedat interrompudes les comunicacions telefòniques.

Les comunicacions per carretera han quedat molt afectades i no es pot arribar per carretera fins a la ciutat de Pedernales.

 

El govern de l'Equador ha decretat l'estat d'excepció a nivell nacional i d'emergència a les províncies d'Esmeraldas, Manabí, Santa Elena, Guayas, Santo Domingo i Los Ríos. També ha desplegat 13.000 efectius de l'exèrcit i la policia per fer tasques de rescat i d'ajuda a les víctimes del terratrèmol.

Hi han hagut unes 135 rèpliques del sisme principal, que han espantat la població de les zones afectades. Les rèpliques han estat de magnitud entre 2,6 i 5,6, segons l'institut geofísic de l'Equador.

El ministeri d'Exteriors espanyol no té constància que hi hagi cap víctima espanyola entre les víctimes del terratrèmol . Malgrat això ha activat el Centre d'Emergències per donar suport als consulats d'Espanya a Quito i Guayaquil i estan en contacte amb les autoritats locals per conèixer l'estat del col·lectiu a a l'Equador. 

Telèfons d'informació

S'ha establert un sistema d'atenció als ciutadans que resideixen a l'exterior del país i necessiten conèixer l'estat dels seus familiars a l'Equador. Des de Catalunya poden trucar al telèfon 900 935 930. També es pot accedir a la plataforma web del Consulat Virtual, que ofereix un servei d'informació via xat i de trucades web.

Pels afectats estan disponibles els següents telefons d'emergència:
Consulat d'Espanya a Quito: 0995620291 si es truca des de d'Equador i el 00593995620291 si es truca des de l'exterior.
Consulat d'Espanya a Guayaquil: 0984975394 si es truca des de l'Equador i el 00593984975394 si es truca des de fora de l'Equador

El cònsul de l'Equador a Barcelona, Richard Olivo Padilla, ha fet una crida a la tranquil·litat i ha dit que les nombroses rèpliques del terratrèmol és el que més preocupa, ara per ara, a les autoritats equatorianes:

"Les rèpliques són les que ara mateix estan alarmant a molta gent, hi ha moltes ciutats que no tenen llum. Però s'ha de tenir calma i esperar que això ja es solucioni"

També ha dit que les persones que, des de Catalunya, vulguin informació dels seus familiar poden adreçar-se a aquest organisme.

El vicepresident equatorià, Jorge Glas, en absència del president, Rafael Correa, de viatge a l'estranger, ha assumit personalment les funcions de coordinació i gestió del rescat. Aquesta matinada compareixia per televisió per demanar calma als equatorians, mentre oferia les dades disponibles.

El vicepresident ha descartat l'alerta de tsunami i ha dit que les persones que havien estat evacuades de les zones costaneres baixes ja poden tornar a casa.

El moviment sísmic té relació amb la zona de contacte entre la placa sud-americana i la de Nazca, on sovint es generen terratrèmols. Aquest és el pitjor sisme a l'Equador des del 1979.
 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut