Un supervivent de Covid-19 als EUA rep una factura de 1.100.000 dòlars de l'hospital
L'hospital Swedish d'Issaquah, a l'estat de Washington (Google Street View)

Un supervivent de Covid-19 als EUA rep una factura d'1.100.000 dòlars de l'hospital

No haurà de pagar-ho perquè ho cobreixen l'assegurança i l'Estat, però l'ha fet sentir malament: "Em sento culpable per haver sobreviscut"

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Michael Flor, de 70 anys, es va passar 62 dies malalt de Covid-19 a l'hospital Swedish de Issaquah, als afores de Seattle, als Estats Units, i va aconseguir sobreviure.

Però va estar a punt de morir, fins al punt que un dia van arribar a trucar a la seva dona perquè s'acomiadés.

Finalment se'n va sortir, i quan se'n va anar cap a casa, el 5 de maig, el personal de l'hospital el va acomiadar amb aplaudiments i va ser notícia a la premsa local.

La factura

Un mes després ha tornat a ser notícia per un motiu relacionat, però força diferent: ha rebut la factura de l'hospital, que puja a més d'1.100.000 dòlars.

Flor no haurà de pagar aquesta quantitat, perquè el cost del tractament està garantit per la seva assegurança i pels programes federals per la Covid-19, però veure la factura l'ha afectat molt:

"Em sento culpable per haver sobreviscut, tinc una sensació de «perquè jo? M'ho mereixo?». Veure aquest cost increïble s'afegeix a la culpabilitat del supervivent."


 

Com un llibre

És una factura en format llibre: té 180 pàgines i s'hi detallen extensament els conceptes que motiven aquesta xifra astronòmica.

Per l'UCI que ha ocupat l'hospital factura gairebé 10.000 dòlars diaris, i pels 42 dies que va caldre desinfectar-la i entrar-hi amb proteccions, més de 400.000 dòlars.

Pel ventilador que va necessitar durant 29 dies, facturen 82.000 dòlars, 2.835 per dia, i uns 250.000 dòlars en concepte de medicaments.

El cost del tractament dels 2 dies que va estar a punt de morir, amb el cor, els ronyons i els pulmons fallant-li, puja a 100.000 dòlars.

"M'has de treure d'aquí"

Flor ja s'imaginava que la factura podia ser grossa, i la seva dona ha recordat que al principi de ser a l'hospital ell li va dir: "M'has de treure d'aquí, no ens ho podem permetre això."

Entre altres mitjans, el seu cas l'ha explicat el "Seattle Times", que ha recordat que el Congrés dels EUA ha destinat més de 100.000 milions de dòlars a pagar les despeses sanitàries de la pandèmia.

També que la indústria asseguradora del país ha afirmat que els costos finals poden multiplicar per 5 aquesta xifra, i ha comminat als congressistes a posar-hi més diners.




Una altra factura no tan astronòmica

El periodista del "Seattle Times" Danny Westneat ha aprofitat la crònica per explicar un altre cas similar: el de l'escriptor David Lat, que va rebre una factura de 320.000 dòlars pel seu tractament de Covid-19.

Lat, que ho va explicar a la revista "Slate", va celebrar no haver-ho de pagar, perquè entre l'assegurança i els programes federals es cobriria el cost, però tot plegat també el va fer sentir força malament.

El motiu són els malalts de càncer que va conèixer a l'hospital que no tindrien la mateixa sort, perquè haurien de pagar força milers de dòlars de la seva butxaca pels seus tractaments.

Assaig de sanitat universal?

El periodista del Seattle Times aprofita per preguntar-se si amb la Covid-19 els EUA no estan fent un assaig de com podria ser la cobertura sanitària universal per als seus ciutadans.

Al marge d'això, el dubte és si la factura de l'hospital d'Issaquah és ajustada al cost real dels tractaments, o si està inflada excessivament aprofitant l'avinentesa.

L'hospital Swedish de Issaquah, a l'estat de Washington (Google Street View)
ARXIVAT A:
Coronavirus Estats Units
Anar al contingut